Μπ. Γιλντιρίμ για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων: Δοκιμάζεται η φιλία Τουρκίας - Γερμανίας

Μπαράζ αντιδράσεων στην Τουρκία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική βουλή. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι θα ήταν «παράλογο» να υιοθετήσει η Μπούντεσταγκ το σχετικό ψήφισμα. Μιλώντας σε αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε ότι η σημερινή ψηφοφορία στο Βερολίνο θα αποτελέσει μια δοκιμασία για την φιλία μεταξύ των δύο συμμάχων χωρών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το κείμενο αυτό δεν σημαίνει τίποτα για μας (…) και θα είναι μια πραγματική δοκιμασία της φιλίας» και πρόσθεσε ότι «ορισμένες χώρες τις θεωρούμε φίλες, όταν δοκιμάζονται στην εσωτερική πολιτική, προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή, το κείμενο αυτό είναι (χαρακτηριστικό) παράδειγμα».

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης απέφυγε να απειλήσει τη Γερμανία με πολιτικά ή οικονομικά αντίποινα, αλλά υπενθύμισε ότι «3,5 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη Γερμανία και συμβάλλουν δυναμικά στην οικονομία» και υπογράμμισε ότι «οι Γερμανοί φίλοι μας δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απογοητεύσουν μια τέτοια κοινότητα».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών θα συνεχιστούν, μέχρι να σταματήσουν τις επιθέσεις τους που έχουν στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας και καταθέσουν τα όπλα.

Καταλήγοντας, ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι στόχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές για ένα προεδρικό σύστημα μέσω του κοινοβουλίου, ωστόσο στην περίπτωση που υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο θα προσφύγει στις κάλπες.