Ο Φιλίπ Μαρτίνες, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT – που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα – είναι ο άνθρωπος που δίνει το γενικό πρόσταγμα στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών που έχουν παραλύσει τη Γαλλία. Και συνεχίζει να το κάνει.
Συνεχίζει να “σηκώνει” στο πόδι όλη τη Γαλλία, λόγω του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ στα εργασιακά. Κατάφερε, μάλιστα, να βγάλει στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, προσπαθώντας να φέρει πίσω λίγη από την αίγλη που κάποτε είχε η CGT.
Κέρδισε μάλιστα και τον τίτλο του “Κυρίου Νιέτ”, όπως τον αποκαλεί η Figaro, ακριβώς επειδή λέει “όχι” (όπως είναι στα ρωσικά) στις προτάσεις της κυβέρνησης Βαλς.
Εν μέσω διαδηλώσεων και απεργιών ένας ακόμη πόλεμος ξέσπασε στη Γαλλία, στο πλαίσιο της κόντρας ανάμεσα στη Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT) και στην κυβέρνηση για την αμφιλεγόμενη εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθείται. Ένας πόλεμος ανάμεσα στη CGT και στις γαλλικές εφημερίδες που καταγγέλλουν τη Συνομοσπονδία για «εκβιασμό», «σκανδαλώδη παρέμβαση στο περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης», ακόμη και για «σταλινικές μεθόδους». Ή μάλλον όχι εν γένει «τις γαλλικές εφημερίδες», όλες τις γαλλικές εφημερίδες με εξαίρεση την «Humanité».
H ιστορική εφημερίδα την οποία ίδρυσε το 1904 ο Ζαν Ζορές, άλλοτε (1920-1994) κεντρικό όργανο του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ήταν η μοναδική παν-γαλλικής κυκλοφορίας που κυκλοφόρησε χθες στα γαλλικά «περίπτερα». Ήταν επίσης η μοναδική που δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης του γενικού γραμματέα της CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, με τον τίτλο: «Ο εκσυγχρονισμός είναι η κοινωνική πρόοδος όχι ο Νόμος Εργασία». Και αυτά τα δύο δεν ήταν άσχετα μεταξύ τους. Κάτι που όλες οι υπόλοιπες αρνήθηκαν να κάνουν.
Οι αντιδράσεις ήταν εντονότατες. Από τον κεντροδεξιό Νικολά Μπεϊτού, τον διευθυντή της εφημερίδας «L’Opinion» μέχρι τον σοσιαλδημοκράτη Λοράν Ζοφρέν, τον ομόλογό του στη «Libération», όλοι χρησιμοποίησαν την ίδια λέξη: «Ντροπή». «Το αίτημα μας διατυπώθηκε όπως στον “Νονό”.
Ποιος όμως είναι ο Φιλίπ Μαρτίνες; Ο Μαρτίνες γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961. “Ζούσαμε στο προάστιο του Σεν Ντενί. Τότε το έλεγαν ‘μικρή Ισπανία'” λέει στην El Pais. Εργάστηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία Renault, όπου ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση. Από το 1982, όταν ήταν μόλις 21 ετών. Μέχρι πριν από 15 χρόνια ήταν επίσης ενεργό μέλος του ΚΚ Γαλλίας.
Πριν από καιρό, όταν ανέλαβε την CTT, είχε ερωτηθεί από την ισπανική El Pais για το πώς βλέπει τα πράγματα στην Γαλλία: “Άσχημα. Πολύ άσχημα. Η πολιτική του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν είναι πολιτική αριστερού κόμματος. Εφαρμόζει πολιτική λιτότητας με την οποία αυξάνεται η ανεργία, η χώρα δεν αναπτύσσεται και ο κόσμος δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά του”, είχε σημειώσει.
Και όταν το σχόλιο του δημοσιογράφου ήταν ότι η κυβέρνηση Βαλς αρνείται τα περί λιτότητας, ο Μαρτίνες σχολίασε πως “μα εφαρμόζουν λιτότητα, όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Είμαστε όλοι στον ίδιο αυτοκινητόδρομο, αλλά κάποιοι είναι πιο μπροστά από άλλους. Σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζουν την ίδια πολιτική”.