Προκαλεί ο Ερντογάν - "Παγώνει" τη συμφωνία για το Προσφυγικό

Η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα περαιτέρω βήμα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών ωσότου υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν, ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στη σκληρή στάση που κράτησε στη χθεσινή τους συνάντηση η Άγκελα Μέρκελ.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε επιπλέον ότι δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί τα κεφάλαια που υποσχόταν στην Άγκυρα η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τη συμφωνία.

Στη χθεσινή συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε ξεκαθαρίσει πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση δεδομένων των συνθηκών, δεν θα υπάρξει κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες άμεσα, και όχι πριν από την 1η Ιουλίου, ημερομηνία που προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι όσο η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση της βίζας. Μέχρι στιγμής δεν εκπληρώνονται και τα 72 προαπαιτούμενα, με την ΕΕ να εντοπίζει σοβαρά προβλήματα ιδίως σχετικά με την αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου αλλά και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.