Ιστορική εξέλιξη: ΗΠΑ και Κούβα ανακοίνωσαν αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων

Η αυστηρή αμερικανική πολιτική δεν ήταν λύση, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα

Μία ιστορική αλλαγή πολιτικής στις αμερικανο-κουβανικές σχέσεις ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι ΗΠΑ και Κούβα θα κινηθούν προς την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και θα ανοίξουν πρεσβείες η μία στο έδαφος της άλλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι ΗΠΑ διατηρούν στην Αβάνα γραφείο σύνδεσης.

Οι ανακοινώσεις έγιναν ταυτόχρονα από τους δύο ηγέτες.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η αυστηρή αμερικανική πολιτική απέναντι στην Κούβα δεν είχε αποτέλεσμα.

Δήλωσε ότι η απελευθέρωση του Αμερικανού Άλαν Γκρος, ο οποίος κρατείτο εδώ και πέντε χρόνια σε κουβανικές φυλακές άνοιξε το δρόμο για ευρύτερες αλλαγές στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος συνέδραμε στην απελευθέρωση του Γκρος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον Ραούλ Κάστρο σε ένα ιστορικής σημασίας τηλεφώνημα που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα γίνει πιο εύκολο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα.

Επισήμως, οι ΗΠΑ και η Κούβα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1961. Από τον περασμένο Οκτώβριο, πάντως, λόγω της κρίσης του Έμπολα και τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της επιδημίας, οι δύο χώρες πολλαπλασίασαν τις «φιλικές ανταλλαγές» τους.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων για «ανθρωπιστικούς λόγους», όπως την χαρακτήρισε ένας αμερικανός αξιωματούχος, η Αβάνα απελευθέρωσε επίσης μια πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ η Ουάσινγκτον αποφυλάκισε τρεις Κουβανούς πράκτορες, τους Χεράρδο Ερνάντες, 49 ετών, Αντόνιο Γκερέρο, 56 ετών και Ραμόν Λαμπανίνιο, 51 ετών, που κρατούνταν από το 1998.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Άλαν Γκρος από την Κούβα διήρκησαν περίπου έναν χρόνο.

Ο Γκρος είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο Γκρος έφτασε ήδη στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=660415