«Πουθενά αλλού στον κόσμο, με εξαίρεση την Κούβα, δεν υπάρχει καλύτερο σύστημα υγείας από αυτό της Βενεζουέλας”. Αυτά ήταν τα λόγια του Προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, μιας χώρας η οποία δοκιμάζεται άγρια από την οικονομική κατάρρευση που προκάλεσε η πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Δυστυχώς οι εικόνες από ένα νοσοκομείο που αποτύπωσε ο φακός της Μέρεντιθ Κόχουτ των New York Times, απέχουν έτη φωτός από τα λόγια του Μαδούρο.
Κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι πολίτες επηρεάζει και επηρεάζεται από κάποια άλλη, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα ντόμινο εξαθλίωσης χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε αλλά και πώς θα τελειώσει.
“Γροθιά στο στομάχι” δίνουν οι εικόνες από το νοσοκομείο Λουί Ρατζέτι, με καθεμία από αυτές να κρύβει και ένα δράμα.
Ένας “τυχερός” ασθενής έχει την “άνεση” να ξαπλώσει σε ετοιμόρροπα κρεβάτια, με βρώμικα σεντόνια και ματωμένα στρώματα. Για τους υπόλοιπους το μόνο που διατίθεται είναι ένας μικρός χώρος στο πάτωμα όπου περιμένουν… ίσως ένα θαύμα για να θεραπευτούν.
Το νοσοκομείο δεν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο ούτε για τα παιδιά που βρίσκονται κι αυτά στους βρώμικους διαδρόμους χωρίς τροφή, νερό ή φάρμακα.
Όσο για τους γιατρούς προσφέρουν στους ασθενείς τους παρά μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό από αυτό που θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με έναν ασθενή που πρέπει να κρατά ψηλά το πόδι του κι έτσι οι γιατροί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μπουκάλια νερού.
Μια άλλη εικόνα δείχνει έναν άνδρα ο οποίος έχασε το μισό του κρανίο λόγω σοβαρού τραυματισμού πριν από περίπου ένα χρόνο. Μέχρι σήμερα κανείς δεν τον έχει χειρουργήσει καθώς βρίσκεται ακόμη στη αναμονή για την επέμβαση για ένα μέρος της αποκατάστασής του.
Όπως αποκαλύπτουν οι δημοσιογράφοι των New York Times, μέσα σε μια μέρα έγιναν αυτόπτες μάρτυρες επτά θανάτων μικρών παιδιών διότι δεν υπήρχαν φιάλες οξυγόνου και οι γιατροί ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν την όλη διαδικασία με τα χέρια τους.
Εξαιτίας της έλλειψης αντιβιοτικών, μια 68χρονη που πάσχει από διαβήτη θα υποβληθεί αναγκαστικά σε ακρωτηριασμό ενώ ένας άλλος ασθενής πέθανε επειδή η τράπεζα αίματος ήταν κλειστή λόγω της υποχρεωτικής αργίας που έχει επιβάλει ο Μαδούρο με σκοπό την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται ότι ο Μαδούρο έχει αρνηθεί διεθνή ή νομισματική στήριξη για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Βενεζουέλας, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε ιδιωτικοποίηση της Υγείας και ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα…
Φωτογραφίες: Νew York Times/Μέρεντιθ Κοχούτ