Βρετανία: Γερμανικές εταιρείες αποσύρουν κεφάλαια υπό τον φόβο της εξόδου από την ΕΕ

Αναβρασμός και ανασφάλεια επικρατεί στην Βρετανία καθώς ο φόβος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπαρκτός.

Λίγες εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 24ης Ιουνίου, γερμανικές εταιρείες αποσύρουν μέρος των κεφαλαίων τους σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν τις συνέπειες από ένα ενδεχόμενο Brexit το οποίο θα επηρεάσει την εγχώρια, την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Ο περιορισμός των γερμανικών επενδυτικών κεφαλαίων στη Βρετανία αγγίζει το 6% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, πέφτοντας στα 4,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Bundesbank, ενώ στη διάρκεια του 2015 είχε καταγραφεί κάθετη πτώση της τάξης του 40%.

«Μια έξοδος της Βρετανίας σημαίνει αβεβαιότητα για τις γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα» δήλωσε ο Μάρκους Κέρμπερ, γενικός διευθυντής της BDI Federation. «Οι εταιρείες αντιδρούν σε αυτό, καθυστερούν ή μειώνουν τις επενδύσεις τους» πρόσθεσε, περιγράφοντας το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί, αλλά και τους φόβους για ένα πιθανό Brexit. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, η αβεβαιότητα θα διαρκέσει τουλάχιστον για μία περίοδο δύο ετών.