Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία στο Eurogroup - Τι είπαν Τσίπρας, Στουρνάρας και Μοσκοβισί

Πληθαίνουν τα αισιόδοξα μηνύματα των πολιτικών για συμφωνία στο επερχόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου, τόσο από την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κατά την εισήγησή του ότι «η θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης και η αναμενόμενη θετική εξέλιξη στο στόχο ελάφρυνσης του χρέους θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία, κυρίως, όμως, για την ελληνική κοινωνία, που τόσο έχει υποφέρει τα τελευταία 6 χρόνια. Αυτό το πέρασμα απαιτεί σοβαρό σχέδιο, αποφασιστικότητα και όχι επανάπαυση».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Αριστερά, παρά τις δυσκολίες, καταφέρνει να δημιουργήσει συνθήκες εξόδου από την κρίση. Τώρα οφείλει να αποδείξει ότι, ακόμα πιο αποτελεσματικά, μπορεί να σχεδιάσει την επόμενη μέρα».

«Σε αυτήν την κατεύθυνση το ζήτημα της ανασυγκρότησης του κόμματος είναι κορυφαίο” είπε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι “το αμέσως επόμενο διάστημα οφείλουμε να σχεδιάσουμε με τον πιο οργανωμένο τρόπο την πορεία προς το Συνέδριο, την κομματική ανασυγκρότηση και το άνοιγμα του κόμματος στις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπεί».

Γιάννης Στουρνάρας: “Εφόσον συμφωνήσουμε στο Eurogroup τότε θα φύγουν και τα capital controls”

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία και πρόσθεσε ότι “εφόσον έχουμε τη συμφωνία στις 24 Μαΐου κι όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, τότε θα φύγουν και τα capital controls”.

Κληθείς ωστόσο να προσδιορίσει πότε θα μπορούσαν να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, δήλωσε: “αυτό είναι συνάρτηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας. Θα αρθούν όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Το πότε δεν μπορώ να το πω σήμερα και δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιες προβλέψεις. Πάντως εφόσον έχουμε τη συμφωνία, τα πράγματα θα αρχίσουν να εξελίσσονται”.

Οι δηλώσεις του κ.Στουρνάρα έγιναν πριν από το γεύμα που διοργάνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο. “Οι εξελίξεις είναι θετικές. Η διαφαινόμενη συμφωνία θέτει τέρμα σε μια πολύμηνη περίοδο αβεβαιότητας και πιστεύω ότι αν κατόπιν υλοποιήσουμε όσα προβλέπει η συμφωνία σύντομα, θα ξαναμπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης”.

Πιέρ Μοσκοβισί: “Η ελληνική Οδύσσεια φαίνεται να έχει αίσιο τέλος”

Μετά από πολλές δοκιμασίες η ελληνική Οδύσσεια φαίνεται να έχει αίσιο τέλος. Αυτό υπογραμμίζει σε άρθρο που ανάρτησε σήμερα στο προσωπικό του blog ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά το 2010 οι υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ δέχτηκαν να συζητήσουν, την προηγούμενη Δευτέρα, το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού Δημοσίου χρέους. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Γάλλος επίτροπος υπογραμμίζει ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε από το 13% του ΑΕΠ που βρισκόταν το 2013 στο 3% το 2016.

Ο Μοσκοβισί αναφέρει επίσης ότι ανεξάρτητα από τις διαθέσεις που τρέφει κανείς για τον Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι κατάφερε να οδηγήσει την (κοινοβουλευτική) πλειοψηφία της ριζοσπαστικής Αριστεράς προς την υιοθέτηση δύσκολων μέτρων, ενώ παράλληλα έπεισε τους εταίρους του στην ευρωζώνη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους χωρίς να έχει συμμάχους από τη δική του πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Έχω την πεποίθηση ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα διαδραματιστεί η κρίση που υπήρξε το προηγούμενο καλοκαίρι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος.

Ο Μοσκοβισί προβλέπει επίσης ότι η Ελλάδα θα καταφέρει στο εγγύς μέλλον να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές. Εκ παραλλήλου όμως επισημαίνει ότι δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός δεδομένου ότι πολλά προβλήματα, με πρώτο αυτό της ανεργίας, παραμένουν ανεπίλυτα στην Ελλάδα. «Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινα δράματα που τροφοδοτούν την άνοδο της ακροδεξιάς» αναφέρει επίσης ο Επίτροπος τονίζοντας πως όλοι οι δανειστές, του Δ.Ν.Τ συμπεριλαμβανομένου, θα πρέπει να έχουν «ισορροπημένες θέσεις που δεν προσθέτουν λιτότητα στη λιτότητα».

Όπως αναφέρει ο Επίτροπος, «είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα ξαναεπαναληφθεί το δράμα του περυσινού καλοκαιριού που προκάλεσε φόβους για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

«Αυτό το σενάριο δεν είναι πλέον στην ατζέντα των συζητήσεων» και τονίζει ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος Γιουνκέρ «εργάστηκαν σκληρά για να κλείσουν ισορροπημένες συμφωνίες, οικονομικά βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες για να ξεπεράσουμε τις ανταγωνιστικές θέσεις άλλων παιχτών».

Σε ό,τι αφορά το χρέος σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι εργάζονται πάνω σε μια δέσμη μέτρων για την ελάφρυνσή του, μέσω της μείωσης του κόστους των επιτοκίων και των επιμηκύνσεων των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες, με τις προσπάθειες που κατέβαλαν, αξίζουν αυτές τις διευκολύνσεις.