Γερμανία: "Η παραίτηση Νταβούτογλου είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας"

Θέλοντας να κρατήσει ουδέτερη στάση στο ζήτημα του πολιτικού αναβρασμού στην Τουρκία, το Βερολίνο δηλώνει ότι η παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας, με την Κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ να τονίζει ότι η συμφωνία Ε.Ε- Τουρκία για το προσφυγικό δεν είναι προσωποπαγής.

Κατά το χθεσινό μπρίφινγκ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Γκέοργκ Στράιτερ, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ήταν εξαιρετική τόσο με τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και με τον Νταβούτογλου. Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη: «Αναμένουμε ότι αυτή η καλή και εποικοδομητική συνεργασία θα συνεχιστεί και με τον νέο Τούρκο Πρωθυπουργό».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο κινδυνεύει η συμφωνία για το Προσφυγικό με την παραίτηση του Νταβούτογλου, ο Στράιτερ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία με την Τουρκία και όχι με τους αξιωματούχους της.

«Η Γερμανία αναμένει από την Άγκυρα να εφαρμόσει τη συμφωνία σε όλα της τα σημεία. Το ίδιο ισχύει όμως και για την Ε.Ε. Τα πρώτα αποτελέσματα της υλοποίησης της συμφωνίας αναφορικά με την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων και με την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσφύγων είναι πάντως θετικά».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόταση της Κομισιόν σε ότι αφορά τις ελαφρύνσεις στο θέμα της βίζας για Τούρκους υπηκόους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαίωσε ό,τι, για την απάντησή του, το Βερολίνο δεν πρόκειται να χρειαστεί εβδομάδες.