Back in Town

Με τις εξελίξεις να τρέχουν σε όλα τα μέτωπα -πλην (ενδεχομένως) του ελληνικού, όπου παρατηρείται μια κάποια καθίζηση των προσδοκιών για άμεση ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης- επιστρέφουμε σήμερα από το διάλειμμα του Πάσχα με πολλά να σας πούμε. Ας ξεκινήσουμε όμως με ένα νέο που αφορά τη γειτονική μας (και όχι και πολύ φιλική τελευταία) Τουρκία.

Θα θυμάστε ότι μια από τις υποσχέσεις της Ευρώπης για να κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό το Μάρτιο ήταν visa-free πρόσβαση των Τούρκων υπηκόων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ε λοιπόν σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την απελευθέρωση των θεωρήσεων, με δύο επιχειρήματα, σύμφωνα με το Politico: αφενός την απουσία άλλης βιώσιμης εναλλακτικής δυνατότητας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών (στη λογική του “η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία από ό,τι η Τουρκία την Ευρώπη”, το οποίο εκστόμισε προσφάτως ο Recep Tayyip Erdogan), αφετέρου, το γεγονός ότι, αν η Ευρώπη συνεχίσει να αγνοεί την Τουρκία, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα -παρά την πρόταση της Κομισιόν- η απόφαση να μη λάβει την έγκριση της Ευρωβουλής και των κρατών μελών.

Στην περίπτωση αυτή ο κυνικός Τούρκος ηγέτης έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η συμφωνία ακυρώνεται.