Σε τροχιά πρόωρων εκλογών εισέρχεται πλέον η Ισπανία. Μετά από διαβουλεύσεις που είχε την Τρίτη το βράδυ ο βασιλιάς Φελίπε με τους αρχηγούς των κομμάτων, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προτείνει κανέναν υποψήφιο για το χρίσμα του πρωθυπουργού. Κανείς από τους πολιτικούς δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία. Η ανακοίνωση του μονάρχη συνεπάγεται τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Στις 3 Μαΐου θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών, η οποία θα είναι το αργότερο στις 26 Ιουνίου, βάσει της ισπανικής νομοθεσίας.
Μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου η χώρα τελεί χωρίς εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι που ανήκει στους συντηρητικούς κατέχει ρόλο περισσότερο τυπικό και οι δυνατότητές του όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων είναι περιορισμένες.
Πτώση της οικονομικής ανάπτυξης
Τα σημάδια της αβέβαιης πολιτικής κατάστασης αποτυπώνονται και στην οικονομία της Ισπανίας. Εδώ και μήνες ισπανοί επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για την ανασφάλεια που επικρατεί στη χώρα η οποία, όπως υποστηρίζουν, επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η κυβέρνηση Ραχόι αναγκάστηκε ήδη να αναθεωρήσει την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2016, διορθώνοντας επί τα χείρω τις σχετικές εκτιμήσεις.
Οι αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης βλάπτουν το γόητρο της χώρας και στο εξωτερικό. Η υπόληψη της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης έχει πέσει σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Η εφημερίδα «El Periodico» γράφει σχετικά: «Στη συνάντηση κορυφής των ΗΠΑ, Γερμανίας, Μεγ. Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας στο Ανόβερο, η Ισπανία δεν προσκλήθηκε καν και αυτό δεν εξέπληξε κανέναν. Η Ισπανία είναι εγκλωβισμένη σε ένα φιάσκο επειδή οι πολιτικοί δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση».
Ο ισπανικός τύπος
«Φιάσκο» είναι η λέξη που κυριαρχεί στα σχόλια του ισπανικού τύπου. Η εφημερίδα «El Pais» σημειώνει συγκεκριμένα: «Τα κόμματα του ισπανικού κοινοβουλίου αλληλοκατηγορούνται για την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Τώρα η Ισπανία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στην αβεβαιότητα και μετά τις πρόωρες εκλογές. Το φιάσκο βλάπτει την υπόληψη των παρατάξεων και οδηγεί σε συμπεράσματα καταστροφικά για το κοινοβούλιο που οφείλει να εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους».
Πάντως, και στις πρόωρες εκλογές τα κόμματα θα κατέβουν με τους ίδιους βασικούς υποψηφίους και ως επί το πλείστον με το ίδιο πρόγραμμα όπως και τον Δεκέμβρη του 2015. Η προεκλογική εκστρατεία δεν αναμένεται να ενθουσιάσει τους ήδη απογοητευμένους ψηφοφόρους. Αντιθέτως, ειδικοί εκτιμούν ότι η αδιαφορία των πολιτών για την πολιτική θα ενταθεί.
Πηγή: DW