O Ομπάμα καλεί τους Βρετανούς να μείνουν στην Ε.Ε.

Παρέμβαση στην βρετανική πολιτική επιχειρεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, με άρθρο του στην Daily Telegraph, στο οποίο καλεί τους Βρετανούς να απορρίψουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο άρθρο του, που δημοσιεύθηκε μια ημέρα πριν τη συνάντηση του με τον βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Καμέρον, ο Μπαράκ Ομπάμα γράφει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετριάζει την Βρετανική επιρροή, την μεγεθύνει».

«Μια ισχυρή Ευρώπη δεν είναι απειλή για την παγκόσμια ηγεσία της Βρετανίας• ενισχύει την παγκόσμια ηγεσία της Βρετανίας».

Παράλληλα, αναφέρεται στις μακροχρόνιες σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας, επικαλούμενος τον πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ για να σημειώσει πως οι δυο χώρες μοιράζονται κοινά συμφέροντα.

«Θα πω, με την ευθύτητα ενός φίλου, ότι το αποτέλεσμα της απόφασής σας είναι θέμα βαθύτατου ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ. Οι δεκάδες χιλιάδες των Αμερικάνων που αναπαύονται στα νεκροταφεία της Ευρώπης είναι ένα σιωπηλό σύμβολο του πόσο συνδεδεμένες είναι η ευημερία και η ασφάλειά μας».

Σημειώνει επίσης πως αν και η Βρετανία αντιμετωπίζει πολλές παρόμοιες προκλήσεις με τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της μετανάστευσης, της οικονομικής ανισότητας και της τρομοκρατίας, ωστόσο ο καλύτερος τρόπος για να τις αντιμετωπίσει είναι μέσω της συλλογικής δράσης.

Υπενθυμίζεται το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. έχει προκηρυχθεί για τις 23 Ιουνίου και η κυβέρνησή του Ντέιβιντ Κάμερον, που στηρίζει την παραμονή στην ΕΕ, ελπίζει πως η παρέμβαση του Ομπάμα θα μπορέσει να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν κατά του Brexit.