Τέλος η μπύρα στη Βενεζουέλα

Μετά τους περιορισμούς στην ηλεκτροδότηση και τις διακοπές νερού στην Βενεζουέλα, άλλο ένα πλήγμα “χτυπά” τους κατοίκους, καθώς περιορίζεται αναγκαστικά η παραγωγή μπύρας.

Όπως ανακοίνωσε η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία παραγωγής μπύρας της χώρας, η Empressas Polar SA,θα αναγκαστεί να σταματήσει την παραγωγή καθώς δεν μπορεί να βρει το απαραίτητο συνάλλαγμα για να αγοράσει κριθάρι από το εξωτερικό.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα επενδυτές, και έχουμε κριθάρι μέχρι τις 29 Αριλίου» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. «Εξαιτίας αυτού, είμαστε αναγκασμένοι να διακόψουμε την παραγωγή μπύρας μέχρι να είμαστε σε θέση να έχουμε πρόσβαση σε δανειοδότηση από το εξωτερικό».

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποτό, είναι για τους κατοίκους της Βενεζουέλας ό,τι περίπου είναι για εμάς το νερό. Με λίγα λόγια καταναλώνεται σχεδόν από όλους και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.

Η χώρα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου, το οποίο αντιστοιχεί στο 95% των εισροών σε συνάλλαγμα. Το 2015 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,7% ενώ μέσα στο 2016 αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη 8% ενώ ο τιμάριθμος ανεβαίνει με ρυθμούς 500% κάθε χρόνο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο σε ομιλία του τον περασμένο Φεβρoυάριο, είχε αποκαλέσει τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης εταιρίας «κλέφτη» και «προδότη» κατηγορώντας τον για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας.