Επεισόδια στο Κάιρο - "Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς" φώναζαν διαδηλωτές

Επεισόδια σημειώθηκαν στο Κάιρο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, με τους συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται για την παραχώρηση δύο ακατοίκητων νησιών της Ερυθράς Θάλασσας στη Σαουδική Αραβία ζητώντας παράλληλα από την Κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Διαδηλωτές και αστυνομία ήρθαν σε σύγκρουση, με τους τελευταίους να κάνουν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απομακρύνουν τους δεκάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο προάστιο Μοχαντεσίν, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, η αστυνομία προχώρησε και σε συλλήψεις.

Η συμφωνία για την παραχώρηση των νησιών Τιράν και του Σαναφίρ στα ανοιχτά της χερσονήσου του Σινά προς την Σαουδική Αραβία, υπογράφηκε κατά την ιστορική επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιάς Σαλμάν στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κατά του Αιγύπτιου Προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

“Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς”, φώναζαν περίπου 200 άτομα έξω από την έδρα της Ένωσης των δημοσιογράφων, στο κέντρο του Καΐρου, ένα σύνθημα που κυριαρχούσε και κατά τις κινητοποιήσεις της Αραβικής Άνοιξης, το 2011. Άλλοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως”Σίσι Μουμπάρακ”, “Δεν σε θέλουμε, φύγε” και “Μας ανήκει η γη και είστε πράκτορες που πουλάτε τη γη μας”.

“Διαδηλώνω για τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, όχι μόνο για τα νησιά”, είπε ένας μηχανικός, ο Μοχάμεντ Χουσέιν.

Ωστόσο, χθες η Αστυνομία της χώρας είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην διαδηλώσουν στο Κάιρο. Ο Σίσι κατηγορείται από ακτιβιστές, ισλαμιστές και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους, ότι “πούλησε” τα νησιά σε αντάλλαγμα για σαουδαραβικές επενδύσεις.

Από την πλευρά της, η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει το 1950 από την Αίγυπτο να αναλάβει την προστασία των δύο νησιών που της ανήκαν.