Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ, να απονείμει χάρη σε όλους τους πολιτικούς που θεωρούνταν ύποπτοι για συμμετοχή σε σκάνδαλο υποκλοπών που έχει αναστατώσει τον πολιτικό κόσμο της γειτονικής χώρας.
«Αποφάσισα να βάλω τέλος σε αυτή την αγωνία» είπε ο Ιβάνοφ σε δημοσιογράφος, ανακοινώνοντας την απόφασή του να υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα μπαίνει τέλος σε όλες τις διαδικασίες «κατά και μεταξύ πολιτικών» που σχετίζονται με την υπόθεση.
Οι υποκλαπείσες συνομιλίες δημοσιοποιήθηκαν πέρυσι από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, οι υποκλοπές έγιναν από συμμάχους του τότε πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Τότε, η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ελέγχει τους δημοσιογράφους, τους δικαστές, ακόμη και την χειραγώγηση των εκλογών.
Ο Ζοράν Ζάεφ, αρχηγός της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Γκρούεφσκι και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, Σάσο Μιχάλκοφ, ότι ήταν υπεύθυνοι για την παρακολούθηση περισσότερων από 20.000 ατόμων.
Ανησυχώντας για τις αποκαλύψεις, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την ΠΓΔΜ και διορίστηκε ειδικός εισαγγελέας για να ερευνήσει τους χαρακτηρισμούς, ενώ ο Γκρούεφσκι συμφώνησε στη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Ο εισαγγελέας ζήτησε την έναρξη ποινικής διαδικασίας κατά δύο πρώην υπουργών, που θεωρούνταν ύποπτοι για εκφοβισμό ψηφοφόρων.
Μετά την ανακοίνωση του προέδρου της ΠΓΔΜ την Τρίτη, ο Ζάεφ, επικεφαλής της SDSM κατήγγειλε «πραξικόπημα» του Ιβάνοφ και ζήτησε την παραίτησή του.
Έντονες αντιδράσεις και από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Την Τρίτη, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν καταδίκασε την απόφαση του Ιβάνοφ και αμφισβήτησε ότι οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί θα μπορέσουν να είναι αξιόπιστες.
Ο Χαν είπε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της χώρας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις προοπτικές της για πιο στενές σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
«Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι είναι ακόμα πιθανές αξιόπιστες εκλογές» σημείωσε ο Χαν σε μήνυμά του στο Twitter.
«Δημοκρατία σημαίνει συμβιβασμός και να υπηρετείς τους πολίτες. Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εργαστούν για μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.