"Καρφιά" της Liberation για την απουσία της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό

Με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Χίο, μετά τις 20 Μαρτίου, ημέρα έναρξης ισχύος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η γαλλική εφημερίδα Liberation σχολίασε τα δεδομένα που επικρατούν στην Ελλάδα όσον αφορά στο μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, η γαλλική εφημερίδα σημείωσε: “Από την περασμένη Δευτέρα, το νησί Χίος υφίσταται ακόμη περισσότερο τις συνέπειες του κλεισίματος των ευρωπαϊκών συνόρων, γιατί ξεκίνησαν οι υποχρεωτικές επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία, αλλά και γιατί η άκρα δεξιά μπαίνει στο παιχνίδι”.

Ακόμη, τόνισε ότι “όπως και άλλα ελληνικά νησιά, έτσι και η Χίος, είδε να καταφθάνουν πάνω από 1.000 μετανάστες καθημερινά μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015 και Μαρτίου 2016. Αλλά η βραδύτητα του συστήματος μεγεθύνει το πρόβλημα: στη Χίο, από τις 20 Μαρτίου, όταν άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας, μόνο ένας υπεύθυνος για το πολιτικό άσυλο ήταν εκεί για να καταγράψει τις πρώτες 833 αιτήσεις ασύλου. Ως την περασμένη Κυριακή είχε εξετάσει μόνο 10 αιτήματα και είχε απορρίψει τα 9. Το σύστημα είναι στοιχειώδες, θολό και αμφισβητείται. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αμφισβήτησε την επαναπροώθηση 66 ατόμων από τη Χίο στην Τουρκία: οι 13 από αυτούς είχαν ήδη καταθέσει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν είχε εξεταστεί. Πού βρίσκονται τώρα αυτά τα άτομα; Θα γυρίσουν στην Ελλάδα; Κανείς δεν το ξέρει, ενώ κι άλλα άτομα αναχωρούν για την Τουρκία με τον ίδιο τρόπο: σε μια εβδομάδα, 325 μετανάστες αναχώρησαν για την Τουρκία, εκ των οποίων οι 116 από τη Χίο”.

Οι βολές κατά της ελληνικής κυβερνήσεως, συνεχίστηκαν, με τη Liberation να αναφέρεται στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως “η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι επιδεικτικά απούσα”.

Η γαλλική εφημερίδα φιλοξένησε τον Νίκο Κατσαράκη, διευθυντή σύνταξης του “Πολίτη” της Χίου. “Είναι σκέτο σόου! Ενώ στέλνονται πίσω αυτοί οι δυστυχισμένοι, στη Χίο φθάνουν καθημερινά οι διπλοί. Η συμφωνία με την Τουρκία είναι απάτη, η οποία δεν πρόκειται να σταματήσει τη διακίνηση γιατί παίζονται πολλά χρήματα. Είναι μία μπίζνες που αριθμεί πολλά εκατομμύρια ευρώ για τους Τούρκους διακινητές”, δήλωσε ο κ. Κατσαράκης.