Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων στην ιστορία: 2,6 terrabyte αρχείων της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca του Παναμά δόθηκαν σε μια ομάδα περίπου 400 δημοσιογράφων που εργάστηκαν επί μήνες μαζί με το ICIJ (το Διεθνές Κονσόρτιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων) για τη δημοσίευση στοιχείων που αφορούν στις offshore σημαντικών προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα 12 νυν και πρώην αρχηγών κρατών.
Φυσικά, δεν συνιστά η διατήρηση offshore αυτή καθαυτή παράνομη πράξη, πολλές φορές όμως το πέπλο μυστικότητας που εξασφαλίζει λειτουργεί ως ο καπνός που προδίδει άλλες παράνομες δραστηριότητες (φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος κ.λπ.).
Έτσι, οι αποκαλύψεις των Panama Papers οδήγησαν ήδη στην έναρξη δικαστικών ερευνών σε μια σειρά από χώρες, οι αποκαλύψεις για τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας τον έχουν φέρει στα πρόθυρα παραίτησης, ενώ για πρώτη φορά έχουμε μια αίσθηση του μεγέθους της διαφθοράς στη Ρωσία, με φίλους και συνεργάτες του Ρώσου προέδρου να διατηρούν τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια σε μυστικούς offshore λογαριασμούς.
Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι οι δημοσιογράφοι διευκρίνισαν ότι δεν προτίθενται να απελευθερώσουν όλα τα έγγραφα – μόνο αυτά η δημοσίευση των οποίων κρίνουν ότι θα είχε κάποιο κοινό όφελος. “We’re not WikiLeaks. We’re trying to show that journalism can be done responsibly”, υποστηρίζει ο διευθυντής της ICIJ, Gerard Ryle, για τις αποκαλύψεις.