Τagesspiegel: Η ΕΥΠ πίσω από την τηλεφωνική υποκλοπή του ΔΝΤ

Για «ελληνικό δάκτυλο» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Τagesspiegel, αναφερόμενο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τη διαρροή μέσω του Wikileaks των διαλόγων του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα, για το ελληνικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα η γερμανική εφημερίδα δείχνει ξεκάθαρα ως την πηγή διαρροής του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (EYΠ).

«Ο Γιάννης Ρουμπάτης ανήκει ίσως σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ένας άνθρωπος του Τσίπρα, θεωρείται ως η εύλογη πηγή της διαρροής, η οποία κλόνισε την ήδη προβληματική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της», γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Tagesspiegel, η υποκλοπή έγινε σε ένα τηλεφώνημα από δωμάτιο του Χίλτον στην Αθήνα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και ακολούθως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Wikileaks. Η γερμανική εφημερίδα, μάλιστα, αναφέρεται και στον τρόπο γραφής του ονόματος της Ντέλια Βελκουλέσκου στα Wikileaks, τονίζοντας ότι η απόδοση του ονόματος «Velculescu» ως «Velkouleskou» δείχνει ότι «υπήρξε ελληνικό χέρι». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Wikileaks μέσω Twitter έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό αυτό, αναλαμβάνοντας το ίδιο την ευθύνη για το ορθογραφικό λάθος.

dertagspiegel-parakolouthiseis

Την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα Bild σχολιάζει για το θέμα ότι οι Τόμσεν και Βελκουλέσκου θέλουν να αναγκάσουν την Αθήνα να εφαρμόσει σκληρότερες μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζει ότι οι  αποκαλύψεις του “Wikileaks” αποσκοπούν στο γεγονός το ΔΝΤ να θέλει να πιέσει την Γερμανίδα καγκελάριο να δεχτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.