ΠΓΔΜ: Το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι αποσύρει τους υπουργούς του από την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι αποφάσισε να αποσύρει τους υπουργούς του από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Το προεδρείο του κόμματος εξουσιοδότησε τον Αλί Αχμέτι να αποφασίσει για όλα τα επόμενα βήματα και να ενημερώσει τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας ότι τις επόμενες ημέρες θα επανεξετάσει την πολιτική του.

Η απόφαση αυτή του DUI, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ και συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε έκπληξη όσο και σύγχυση, καθώς δεν αναφέρονται οι λόγοι της απόσυρσης των υπουργών του από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Πάντως, πηγές του DUI ανέφεραν ότι το κόμμα επιμένει στη θέση του για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιουνίου. Το DUI συμμετέχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με δύο αντιπροέδρους και τέσσερις υπουργούς.

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων εκτιμούν ότι αιτία της απόφασης του κόμματος του Αλί Αχμέτι αποτελεί η δημοσιοποίηση,σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιωτικών τηλεφωνικών συνομιλιών στελεχών του κόμματος, από «συγκεκριμένα κέντρα». «Είναι η απάντηση του DUI σε αυτούς που διέρρευσαν συνομιλίες αμφίβολης υπόστασης, με στόχο να θιγεί η ακεραιότητα στελεχών του κόμματος», φέρεται να δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος του Αλί Αχμέτι. Η πολιτική ζωή της ΠΓΔΜ ταλανίζεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο από ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκάλυψε η αντιπολίτευση και το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα.

Τον Ιούλιο του 2015, τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της ΠΓΔΜ είχαν καταλήξει σε μία συμφωνία για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου, η οποία όμως δεν καρποφόρησε, μετά και τη σχετική διαπίστωση εκπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας στην ΠΓΔΜ ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αξιόπιστες εκλογές. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι εκλογές μετατέθηκαν για τις 5 Ιουνίου.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στα μέσα του Ιανουαρίου, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, η οποία έγινε και νόμος. Ο νόμος αυτός ορίζει ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα αποχωρεί από τον πρωθυπουργικό θώκο 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Στη θέση του Νίκολα Γκρούεφσκι ορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Έμιλ Ντιμιτρίεφ, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE.