Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά

Η πορεία της κατασκευής νέων θέσεων φιλοξενίας με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.

Συζητήθηκε, επίσης, και το ζήτημα των εντάσεων που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε Πειραιά, Ειδομένη, Χίο και υπάρχουν σκέψεις να πραγματοποιηθούν ορισμένες μετακινήσεις από τον Πειραιά με βάση την εθνικότητα. Παράλληλα συζητήθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.

Επιπλέον στο τραπέζι τέθηκε και η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών, των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται με πληρότητα η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να αποδίδεται αποτέλεσμα, χωρίς να παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίας, με τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας και χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «σημασία έχει να πειστούν οι πρόσφυγες. Και σε αυτό το πλαίσιο “επιχειρούμε” στη διαδικασία της σταδιακής ή ολοκληρωμένης εκκένωσης» και επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσυμφορηθούν τόσο ο Πειραιάς όσο και η Ειδομένη μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Έργο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ο συντονισμός της διαλειτουργικότητας των συναρμόδιων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων και υπηρεσιών, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων, με στόχο την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με tweet του αναφέρθηκε στην ανάγκη οι πρόσφυγες της Ειδομένης και του Πειραιά να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας.