Κόντρα Άγκυρας - Κύπρου για τους υδρογονάνθρακες

Επίθεση στη Λευκωσία εξαπέλυσε το Σάββατο η Άγκυρα, μετά το διαγωνισμό που προκήρυξε προ ημερών η κυπριακή κυβέρνηση για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τρία οικόπεδα των χωρικών της υδάτων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να διεξάγουν έρευνες για υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Όπως αναφέρει, η «ελληνική κυπριακή διοίκηση» (σ.σ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει κυπριακό κράτος) με τη στάση της αυτή «αμφισβητεί το δικαίωμα των Τούρκων στο νησί σε μια εποχή που οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται το ενδεχόμενο πιθανής επανένωσης».

«Η απόφαση της ελληνικής διοίκησης να προκηρύξει διαγωνισμό από τη μία πλευρά αγνοεί τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς για τους φυσικούς πόρους του νησιού από την άλλη πλευρά παραβιάζει τα δικαιώματα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της χώρας μας στην περιοχή» υποστηρίζει η Άγκυρα στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, και κατ’ επέκταση δεν έχουν δική τους ΑΟΖ.

Επίσης, σύμφωνα με το διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έως τις 21 Ιουνίου.