Οι Ιταλοί άρχισαν την Παρασκευή μια γενική στάση εργασίας έπειτα από αίτημα δύο μεγάλων συνδικαλιστικών ομοσπονδιών, οι οποίες οργανώνουν πορείες σε 54 πόλεις εναντίον των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι.
Από την απεργία αναμένεται ότι θα επηρεασθούν όλοι οι τομείς δραστηριότητας, οι υπηρεσίες υγείας, τα σχολεία, οι μεταφορές, αλλά θα εξασφαλισθεί ένα μίνιμουμ υπηρεσιών. Η κινητοποίηση θα διαρκέσει από τις 09:00 ως τις 17:00.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή στην απόφασή του να προχωρήσει σε επίταξη στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, αφού πέτυχε από τα συνδικάτα του τομέα να μειώσουν τη στάση εργασίας τους κατά μία ώρα (από τις 09:00 ως τις 16:00, αντί για τις 17:00): αυτό θα επιτρέψει στους κατοίκους των προαστίων που διαδηλώνουν ή εργάζονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
«Δεν πάει έτσι!» είναι το σύνθημα αυτής της απεργιακής κινητοποίησης η οποία οργανώθηκε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα από την κύρια ιταλική εργατική συνομοσπονδία, την αριστερή CGIL, και υποστηρίζεται από τη μετριοπαθή UIL.
Μια τρίτη, μικρότερη συνομοσπονδία, η δεξιά UGL, ανακοίνωσε εκ των υστέρων τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση. Η μετριοπαθής καθολική συνομοσπονδία CISL δεν συμμετέχει, θεωρώντας πως η διαμαρτυρία στο σημερινό πλαίσιο είναι αντιπαραγωγική και πως είναι καλύτερα να προταθεί «ένα μεγάλο κοινωνικό σύμφωνο».
Αναστάτωση αναμένεται ιδιαίτερα στον τομέα των αερομεταφορών, λόγω ακυρώσεων πτήσεων και της συμμετοχής στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Ο κύριος στόχος της συνδικαλιστικής οργής παραμένει η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας την οποία θέλησε ο Ρέντσι για να ενθαρρύνει τις προσλήψεις. Ο σχετικός νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει τη διευκόλυνση των απολύσεων και τον περιορισμό των δικαιωμάτων και της προστασίας των μισθωτών κατά τα πρώτα χρόνια της εργασιακής σύμβασής τους.
Τα συνδικάτα καταγγέλλουν επίσης το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, τα μέτρα του οποίου για την οικονομική ανάκαμψη θεωρούν ανεπαρκή.
Στη Ρώμη, τα συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν μια πορεία στον κέντρο της πόλης και μια διαδήλωση σε μία από τις μικρότερες πλατείες της πρωτεύουσας.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ