Συμφωνία Βρετανίας - Ιράν για τις αεροπορικές πτήσεις

“Έσπασε” το αεροπορικό εμπάργκο μεταξύ της Βρετανίας και του Ιράν καθώς σήμερα μπήκαν οι υπογραφές προκειμένου να επικυρώσουν την συμφωνία.

Πλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνδέεται με την Τεχεράνη με έξι πτήσεις την ημέρα, κάτι που σηματοδοτεί την επανέναρξη και την ανάπτυξη των διπλωματικών, εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Με την συγκεκριμένη συμφωνία, η Iran Air, η οποία υποχρεώθηκε σε συρρίκνωση τα προηγούμενα χρόνια, θα μπορεί πλέον να εκτελεί δρομολόγια στα αεροδρόμια της Ντόχα, του Αμπού Ντάμπι και του Ντουμπάι, τα οποία αποτελούν γνωστούς κόμβους για τα υπερατλαντικά ταξίδια σε Αμερική, Αυστραλία, αλλά και στα Ανατολικότερα κράτη της Ασίας.

Το καθημερινό πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, ώστε στο μεσοδιάστημα να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές και οργάνωση και από τις δύο πλευρές. Οι ιρανικές αερογραμμές, αποφάσισαν να ορίσουν το χαμηλότερο δυνατό αντίτιμο ώστε να προσελκύσουν πελάτες και να προσφέρουν κίνητρα στους επίδοξους ταξιδιώτες.

Παράλληλα, τα δύο κράτη υπέγραψαν συνθήκη για την ταχύτερη έκδοση βίζας και τη μεγαλύτερη δυνατή απλούστευση της όλης διαδικασίας.

Ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχολεί τις κυβερνήσεις των δύο χωρών και ειδικότερα τη βρετανική, είναι ότι στο Ιράν, η σχέση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου αλλά και η σχέση εκτός γάμου θεωρείται παράνομη, σε σημείο που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ποινή του θανάτου.

Όπως είναι φυσικό, το γεγονός αυτό αποτρέπει πολλούς Βρετανούς να επιλέξουν το Ιράν για να περάσουν τις διακοπές τους, δείχνοντας προτίμηση σε άλλες περιοχές, όπου δεν αντιμετωπίζουν τους συγκεκριμένους περιορισμούς.