Προσφυγικό: Αισιόδοξος ο Τουσκ για ευρωπαϊκή συναίνεση

Την αισιοδοξία του για ευρωπαϊκή συναίνεση ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η προσφυγική κρίση, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε σημείωμά του προς τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, ως συμπέρασμα από τις επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και με την τουρκική ηγεσία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Ο κ. Τουσκ σημείωσε πως για πρώτη φορά διαφαίνεται αυτή η συναίνεση, από τη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα.

Πρόκειται για μια συναίνεση, πάνω στον σχεδιασμό περιεκτικής στρατηγικής, που εάν εφαρμοστεί με αφοσίωση, θα βοηθήσει στην αναχαίτιση των ροών και την αντιμετώπιση της κρίσης, εκτιμά ο Τουσκ.

Στην επιστολή του, ο κ. Τουσκ επεσήμανε ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθεί απ’ όλους η εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν, έτσι ώστε να κλείσει η δίοδος μέσω των δυτικών Βαλκανίων, που αποτέλεσε την κύρια πύλη εισόδου για 880.000 μετανάστες μέσα στο 2015 και 128.000 τους δύο πρώτους μήνες του 2016.

Κατά δεύτερον, σημειώνει, θα πρέπει να επισπευσθεί η συνεργασία με την Τουρκία, ενώ κάνει θετική αποτίμηση της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Άγκυρα, αναφερόμενος ειδικότερα στην γρήγορη επιστροφή από την Ελλάδα όλων των μεταναστών που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία. Υπάρχει η πολιτική θέληση, τονίζει ο Τουσκ και θα πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει πως η Τουρκία επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να δεχθεί πίσω όλους τους μετανάστες που διασώζονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Επιπλέον, συμπληρώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα πρέπει να εντείνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ελλάδα σε “αποθήκη ψυχών”.

Τη Δευτέρα, σημειώνει ο Τουσκ, θα ήθελα να υπάρξει συμφωνία ώστε να είναι διαθέσιμα όλα τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λύση.