Ελεύθεροι δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι

Αποφυλακίστηκαν έπειτα από 92 μέρες κράτησης, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ. Την απόφαση έλαβε το τουρκικό Συτνταγματικό Δικαστήριο, για παραβίαση του δικαιώματος ατομικής ελευθερίας και ασφάλειας, παραβίαση δήλωσης σκέψης και ελευθερίας μετάδοσής της, παραβίαση ελευθερία του Τύπου, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.

Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί για δημοσίευμά τους στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ σχετικά με φορτηγά της ΜΙΤ που φέρονταν να μεταφέρουν οπλισμό στη Συρία.

Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του ο Τζαν Ντουντάρ συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τα γενέθλιά του. “Να μας συγχωρέσετε που σας κάναμε να περιμένετε μέχρι αυτή την ώρα. Στην πραγματικότητα ο πραγματικός λόγος που μας έκαναν να περιμένουμε είναι για να γυρίσει η μέρα από τις 25 στις 26. Γνωρίζετε ότι σήμερα είναι τα γενέθλια του αξιότιμου Προέδρου. Τον συγχαίρουμε για τα γενέθλιά του. Και είμαστε ευτυχισμένοι να γιορτάζουμε με μια τέτοια απόφαση αποφυλάκισης”, ανέφερε.

Ο Τζαν Ντουντάρ είπε ακόμη ότι πρόκειται για ιστορική απόφαση και ότι ανοίγει το δρόμο για την ελευθερία της έκφρασης του Τύπου. “Το κόστος που πληρώσαμε εμείς κοντά στο κόστος που πλήρωσαν οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία είναι ένα τίποτα. Μείναμε στη φυλακή τρεις μήνες και δεν θα παραπονεθούμε γι’ αυτό ενώ είναι τόσοι δημοσιογράφοι και τόσοι άνθρωποι που έμειναν για τόσα χρόνια στη φυλακή. Κοιτάξτε το μαντίλι στην τσέπη μου, είναι ένα μαντίλι που ήρθε από τον Αμπτί Ιπεκτσί. Το έστειλε η κόρη του. Πλήρωσε με θάνατο για να μπορούν να μεταδίδονται οι ειδήσεις σε αυτό το επάγγελμα, για να υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Γι αυτό το δικό μας κοντά στο δικό του είναι ένα τίποτα. Αλλά καταφέραμε να ακουστεί η φωνή μας στη διεθνή κοινότητα, να αντισταθούμε. Χάρη σε σας σταθήκαμε όρθιοι, πήραμε αποτέλεσμα”, είπε ο Τζαν Ντουντάρ.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος είπε ότι δεν αισθάνονται κανένα μίσος και κανένα θυμό αλλά είναι πολύ αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. “Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον εαυτό μας με πιο δυνατή φωνή από ότι στο παρελθόν, ακόμη δεν τελείωσε. Εμείς αποφυλακιστήκαμε αλλά η δίκη μας συνεχίζεται. Αυτή είναι μια δίκη για την ελευθερία του Τύπου”, ανέφερε. Είπε ακόμη ότι στη φυλακή είναι ακόμη άλλοι 30 δημοσιογράφοι και ευχήθηκε να ανοίξει και για εκείνους ο δρόμος της αποφυλάκισης.

Ο Ερντέμ Γκιουλ είπε ότι οι ίδιοι βγαίνουν από τη φυλακή αλλά μέσα εξακολουθούν να παραμένουν και άλλοι δημοσιογράφοι και γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας γι’ αυτούς.