Ουκρανία: Συνεχίζεται το "θρίλερ" με το μαλαισιανό Boeing

Εντός του τρέχοντος έτους υπολογίζει να έχει αποδείξεις η κοινή ερευνητική ομάδα, για το ποιος πύραυλος κατέρριψε το μαλαισιανό Boeing πάνω από την Ουκρανία στις 17 Ιουλίου του 2014 και από πού προήλθε.

Αυτό υποστήριξε σε επιστολή του προς τους συγγενείς των θυμάτων ο γενικός εισαγγελέας, Φρεντ Βέστερμπέκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Ο εισαγγελέας σημειώνει ότι η έρευνα δεν έχει οπτικές καταγραφές εκτόξευσης του πυραύλου, ούτε καν από δορυφόρους, λόγω της συννεφιάς που υπήρχε στην περιοχή τη μέρα της τραγωδίας.

Στην επιστολή του ο Βέστερμπέκε εκτιμά ότι τα στοιχεία από τα ραντάρ δεν είναι “ζωτικής σημασίας” αφού υπάρχουν πολλές άλλες αποδείξεις από διάφορες άλλες πηγές, όπως καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών, φωτογραφίες, μαρτυρίες κλπ.

Προσθέτει ότι εντός του “οπτικού πεδίου” της έρευνας βρίσκεται και μεγάλη ομάδα ανθρώπων η οποία μπορεί να έχει συμμετοχή στην επίθεση.

Το αεροπλάνο της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου 2014 στα ανατολικά της περιοχής του Ντονιέτσκ, παρασύροντας στο θάνατο 283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος.

Στις 13 του περασμένου Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ολλανδίας δημοσίευσε το τελικό κείμενο με τα αίτια της καταστροφής, στο οποίο επιβεβαιώνεται ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε από πύραυλο σειράς 9M38 του αντιαεροπορικού συστήματος “Buk”.

Την ίδια μέρα, το ρωσικό κονσέρν “Almaz – Antei” επιβεβαίωσε τον τύπο του πυραύλου, αλλά αμφισβήτησε τους Ολλανδούς ως προς το γεωγραφικό σημείο από το οποίο το πόρισμα έλεγε ότι εκτοξεύθηκε. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι ο πύραυλος ρίφθηκε από την περιοχή Ζαροσένσκογιε, η οποία βρισκόταν τότε υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού.