"Λιώνουν" από την πείνα λόγω Ελ Νίνιο

Σχεδόν το ένα εκατομμύριο φθάνει ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από ακραίο υποσιτισμό σε ανατολική και δυτική Αφρική. Ο λόγος είναι οι ακραίες μεταβολές του κλίματος που έχουν προξενήσει το Ελ Νίνιο, αναφέρει σε νέα έκθεσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών στην ισημερινή ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού, ο καιρός επηρεάζεται παγκοσμίως, με φαινόμενα εκτεταμένων πλημμυρών αλλά και παρατεταμένης ξηρασίας. Σε πολλές αγροτικές περιοχές της Αφρικής τις οποίες “χτυπά” η ξηρασία, τους τελευταίους πολλούς μήνες σημειώνονται μέτριες και κακές σοδειές.

«Το Ελ Νίνιο θα υποχωρήσει αργά ή γρήγορα αλλά το αντίκτυπο του στις κοινωνίες αυτές θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», σημειώνει η Λέιλα Πακάλα, επικεφαλής της UNICEF στην ανατολική Αφρική.

Στην Αιθιοπία, το Λεσότο και την Κένυα, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν πως, μόνο στην Αιθιοπία, ο αριθμός των ανθρώπων με άμεση ανάγκη εξωτερικής προμήθειας τροφίμων, θα σκαρφαλώσει στα 18 εκατομμύρια μέχρι το 2016.

Η τρέχουσα φάση του Ελ Νίνιο, που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και την άνοιξη, θα μπορούσε να εξελιχθεί στο ισχυρότερο απ’ αρχής μετεωρολογικών καταγραφών, προειδοποιούν οι επιστήμονες, που αποδίδουν στο φαινόμενο τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε πολλές χώρες του πλανήτη.