Πώς να χάσεις 47 εκατ. δολάρια μέσα σε μία μέρα

Μπορεί μία εταιρεία να… χάσει 46,7 εκατ. δολάρια και να μην ξέρει που έχουν πάει;

Και όμως μπορεί και μάλιστα πρόκειται για την εισηγμένη στη Wall Street, τεχνολογική εταιρεία Ubiquiti Networks.

Ο 37χρονος επικεφαλής της Robert Pera – δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της ομάδας baseball Memphis Grizzlies, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Apple και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Ubiquiti Networks – αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως ότι η εταιρεία του έχασε το ποσό των 46,7 εκατ. δολαρίων, κάπου στο δρόμο ή ορθότερα στους δαιδάλους των τραπεζικών μεταβιβάσεων και εμβασμάτων ανά την υφήλιο.

Ο Pera ανακάλυψε το γεγονός τον περασμένο Αύγουστο, όταν η εταιρεία του ανακοίνωσε τα οικονομικά της στοιχεία και φυσικά αναζήτησε τρόπους να το εξηγήσει στους μετόχους της. «Ήταν πραγματικά μία ντροπιαστική κατάσταση. Αισθάνθηκαν ντροπιασμένος, έκπληκτος, δεν ήθελα να το πιστέψω», παραδέχεται ο Pera.

Φυσικά όλα έχουν μία εξήγηση. Το λογική ή όχι έγκειται στο πόσο μπορεί να κατανοήσει κάποιος τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στο νέο, διευρυμένο και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

f65129faf2a5d40831dda83b3d456478_XL.jpg,qt=1455700667.pagespeed.ce.gqNkIUY-yX

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι έπεσε θύμα απάτης, αλλά αυτό που δεν είπε είναι ότι ο επικεφαλής της θα έπρεπε να ξέρει για το γεγονός αυτό από τον Ιούνιο του 2015, καθώς τότε ειδικός πράκτορας του FBI είχε αποστείλει , αυτοβούλως, στην επιχείρηση ενημερωτικό e-mail.

Το FBI πληροφορούσε τον Pera ότι από τον τραπεζικό λογαριασμό που διέθετε η μονάδα της Ubiquiti στο Χονγκ Κονγκ είχαν «αφαιρεθεί» αυτά τα χρήματα. Ακολούθησαν 14 online μεταφορές κεφαλαίων σε διάστημα 17 ετών, μέσω τραπεζών σε Ρωσία, Κίνα, Ουγγαρία και Πολωνία.

Τελικώς η εταιρεία ρίχνει το φταίξιμο στον επικεφαλής του λογιστηρίου της Rohit Chakravarthy, ο οποίος φρόντισε να παραιτηθεί μόλις δύο ημέρες πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο.

Ο Chakravarthy είχε δεχθεί ορισμένα – ψεύτικα όπως αποδείχθηκε στο μεταξύ – emails από δικηγορικό γραφείο στο Λονδίνο και ο ίδιος είχε δεχθεί να γίνει η πρώτη μεταβίβαση.

Το μεγάλο ερωτηματικό έγκειται, τελικά, στον τρόπο λειτουργίας της Ubiquiti και στο γεγονός ότι μάλλον δεν ελέγχει και με τον καλύτερο τρόπο ποιος υπογράφει και τι ποσά δέχεται να μεταφερθούν.

Και όλα αυτά σε μία εταιρεία εισηγμένη στη Wall Street όπου υποτίθεται πως η λειτουργία της ελέγχεται εξονυχιστικά από τη διοίκησή της, καθώς οι αρχές ελέγχου των ΗΠΑ δεν αστειεύονται.

Μάλλον από εδώ και στο εξής ο Pera θα προσέχει ιδιαίτερα που… βάζει υπογραφή, τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του….

Πηγή: newmoney.gr