Οι πιστοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Πόλης του Μεξικού για να χαιρετήσουν τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος αρχίζει σήμερα πενθήμερη επίσκεψη στο Μεξικό, μετά την ιστορική συνάντηση στην Αβάνα με τον Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλο.
Ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο και η σύζυγός του υποδέχτηκαν βράδυ Παρασκευής τοπική ώρα (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Ελλάδα) τον Ποντίφικα στο αεροδρόμιο, ενώ στην πίστα του αεροδρομίου ακούγονταν η μουσική και τα τραγούδια μιας παραδοσιακής μεξικάνικης μπάντας Μαριάτσι.
“Φραγκίσκος, αδελφός του μεξικανικού λαού!”, τραγουδούσαν πιστοί γύρω από το αεροδρόμιο, ενώ ετοιμάζονταν να φωτίσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα τη διαδρομή των 18 χλμ. που θα ακολουθούσε το παπικό όχημα.
Ο Πάπας είχε προηγουμένως σταματήσει στην Κούβα για μια ιστορική πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Πατριάρχη Κύριλλο, σχεδόν 1.000 χρόνια μετά το Σχίσμα του 1054 μεταξύ των Εκκλησιών της Ανατολής και της Δύσης. “Επιτέλους, βλεπόμαστε!”, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στον συνομιλητή του, σε μια αίθουσα του αεροδρομίου της Αβάνας, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές: “είμαστε αδέλφια”.
Η συνάντηση άρχισε θερμά, γεμάτη συγκίνηση, με ασπασμούς μεταξύ του Πάπα και του Ρώσου Πατριάρχη. Οι ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της μεγαλύτερης Ορθόδοξης Εκκλησίας (περισσότεροι από 130 εκατομμύρια πιστοί από τους 250 εκατ. ορθόδοξους χριστιανούς) σε κοινή δήλωση τους εξέφρασαν λύπη “για τα τραύματα που προκλήθηκαν από συγκρούσεις ενός μακρινού και πρόσφατου παρελθόντος” μεταξύ των χριστιανών.
Με την ιστορική αυτή συνάντηση, “η ενότητα είναι στο σωστό δρόμο. Ανταλλάξαμε απόψεις με σαφήνεια και χωρίς ταμπού”, σχολίασε στους δημοσιογράφους ο Αργεντινός Χόρχε Μπεργκόλιο. Οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Ρώμης και της Μόσχας δεν είχαν συναντηθεί επί σχεδόν 1.000 χρόνια.
“Οι δύο εκκλησίες μπορούν να συνεργαστούν για την προστασία των χριστιανών σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο 69χρονος Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Παραγουάη και τη Βραζιλία.
Οι δύο άνδρες κάλεσαν τους πολιτικούς να παρέμβουν υπέρ των χριστιανών της Ανατολής, που είναι θύματα του πολέμου στη Συρία και της εξάπλωσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή. “Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει επείγουσα δράση για να αποτρέψει την περαιτέρω έξοδο των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή”.
Πηγή: ΑΜΠΕ