Οι γείτονές μας οι Τούρκοι φροντίζουν για την υγεία και την ομορφιά τους και καταναλώνουν χωρίς φειδώ άφθονο γάλα γαϊδούρας. Δεν εξηγείται αλλιώς η τεράστια ζήτηση για το γάλα από τα συμπαθή τετράποδα σε όλη την Τουρκία, αλλά και η ζήτηση για γαϊδούρια και καθώς η αύξηση της ζήτησης ενός προϊόντος έχει άμεση σχέση με την τιμή του, η τιμή του γάλακτος γαϊδούρας και η τιμή των γαϊδουριών, που μοιάζει να έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση στην χώρα, «τραβά την ανηφόρα».
Η 44χρονη Türkan Eğriboyun είναι ιδιοκτήτρια φάρμας με γαϊδούρια στην πόλη Μανίσα στην δυτική Τουρκία. Η ίδια μίλησε στην εφημερίδα Hurriyet και υποστήριξε ότι αδυνατεί πλέον να καλύψει την μεγάλη ζήτηση για γάλα γαϊδούρας που υπάρχει στην Τουρκία, αφού η ίδια τροφοδοτεί με το πολύτιμο προϊόν, όχι μόνο τους συμπατριώτες της, αλλά κάνει εξαγωγές και σε χώρες του εξωτερικού.
Το πρόβλημα για την παραγωγό του γαϊδουρίσιου γάλακτος είναι ότι δεν μπορεί να βρει αρκετά γαϊδούρια για να επεκτείνει την φάρμα της και να ανταποκριθεί στην αναπάντεχη ζήτηση. ‘Έτσι, η τιμή για ένα λίτρο γάλα γαϊδούρας αυξήθηκε από 24 ευρώ το περασμένο έτος, στα 30 ευρώ το τρέχον έτος ενώ η αγορά για ένα γαϊδούρι, που βρίσκεται σε καλή κατάσταση, έχει αυξηθεί στα 300 ευρώ, μια μεγάλη αύξηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα γαϊδούρι στην γειτονική χώρα συνήθως δεν κόστιζε πάνω από 60 ευρώ.
Η Eğriboyun δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι το γάλα της γαϊδούρας έχει παρουσιάσει αναπάντεχη ζήτηση από όταν έγινε ευρέως γνωστό ότι κάνει καλό στην υγεία και ωφελεί σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος, το άσθμα, η βρογχίτιδα ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ανανεώνει τα κύτταρα.
Το γάλα της γαϊδούρας στην αρχαία Αίγυπτο το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή φαρμάκων αλλά είναι γνωστό ότι και η βασίλισσα Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο με γάλα γαϊδούρας για να διατηρήσει την επιδερμίδα της νεανική και λαμπερή.
Πηγή: protothema.gr