Επίθεση Κλίντον σε Σάντερς

Τα βέλη τους έστρεψαν ο ένας εναντίον του άλλου σε τηλεμαχία που είχαν η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς, συνυποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Η Χίλαρι Κλίντον αμφισβήτησε την υλοποίηση των φιλόδοξων προτάσεών του, ενώ χαρακτήρισε άδικη την αμφισβήτηση των φιλελεύθερων πεποιθήσεών της. Από την πλευρά του ο Μπέρνι Σάντερς επιτέθηκε πολλές φορές στην κ. Κλίντον κατηγορώντας την, ότι εκπροσωπεί το πολιτικό κατεστημένο στη διάρκεια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ, που αποκάλυψε σφοδρές διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων, στην υγεία, στη χρηματοδότηση της κολεγιακής εκπαίδευσης, αλλά και σε ζητήματα “συγκράτησης” του χρηματιστηρίου στη Wall Street.

Η σφοδρή αυτή αντιπαράθεση καλλιέργησε την αβεβαιότητα αναφορικά με το ποιος έχει το προβάδισμα στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, δίνοντας την αίσθηση ότι το ποσοστό της Χίλαρυ Κλίντον συρρικνώθηκε μερικώς, έναντι του Μπέρνι Σάντερς, που διαμορφώνει πολιτικά χαρακτηριστικά άγνωστου αουτσάιντερ.

Οι προτάσεις των δύο υποψηφίων, σχετικά με τη διαμόρφωση της φιλελεύθερης ατζέντας του κόμματος, ήταν στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος. Η κ. Κλίντον κατηγόρησε τον κ. Σάντερς ότι η πρότασή του, για υιοθέτηση του συστήματος “single-payer” στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ θα θέσει σε κίνδυνο τις αλλαγές που προώθησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίζοντάς την, μεγάλο λάθος. Και σε ό,τι αφορά στο σχέδιο Σάντερς για δωρεάν κολεγιακή εκπαίδευση, τόνισε ότι είναι πολύ ακριβό οικονομικά, για να είναι ρεαλιστικό.

Ο κ. Σάντερς από την πλευρά του, τόνισε ότι δεν θα διαλύσει το σύστημα Obamacare, αλλά θα το επεκτείνει, υποστηρίζοντας ότι είναι πολλές οι χώρες που διαθέτουν συστήματα παροχής υγείας για όλους.

Λίγες ημέρες πριν από την προκριματική εκλογική διαδικασία στο Νιου Χάμσαϊρ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Μπέρνι Σάντερς, έναν γερουσιαστή από το γειτονικό Βερμόντ να προηγείται με διψήφιο ποσοστό έναντι της Χίλαρι  Κλίντον, μετά το ελάχιστο προβάδισμά της, στην Αϊόβα, την περασμένη Δευτέρα.