Αναχωρεί το Κουαρτέτο με όλα τα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά

Με όλα τα “καυτά” θέματα να παραμένουν ανοιχτά, φεύγουν σήμερα από την Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι δανειστές επέδειξαν ενιαία και σκληρή γραμμή στο δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, γεγονός που προϊδεάζει και για την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου.

Το κουαρτέτο κάνει λόγο για “τρύπα” τεσσάρων δισεκατομμυρίων για τη διετία 2016-2017, ενώ ζητεί ριζικές αλλαγές στο σχέδιο για το ασφαλιστικό. Στο φορολογικό η βασική διαφωνία των θεσμών είναι η πρόβλεψη τόσο μεγάλου ανώτατου συντελεστή (50%), ο οποίος εκτιμούν ότι αποτελεί εστία κινδύνου για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, εκτιμάται ότι δύσκολα θα περάσει από τους δανειστές η πρόταση για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων φορολογείται σήμερα με 26% και προτείνεται να μειωθεί στο 22%.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, δεν αυξάνονται μόνο οι ισχύοντες συντελεστές από το 11% στο 13% και από το 33% στο 35%, αλλά προβλέπεται και νέος συντελεστής 45%, για εισοδήματα που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ. Για το θέμα των αγροτών η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει η πρόθεση να επιμεριστούν τα φορολογικά βάρη σε περισσότερα χρόνια.