Τραγική κατάληξη είχε επιχείρηση των δυνάμεων του αμερικανικού Στρατού για την απελευθέρωσή του αμερικανού φωτορεπόρτερ Λουκ Σόμερς και του νοτιοαφρικανού δασκάλου Πιερ Κόρκι, τους οποίους κρατούσε ομήρους η Αλ Κάιντα για περισσότερο από έναν χρόνο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, ο Πιερ Κόρκι και ο Λουκ Σόμερς, οι οποίοι είχαν απαχθεί τον Σεπτέμβριο 2013 στην Υεμένη, «δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης».
Ο Πιερ Κόρκι, 57 ετών και καταγόμενος από τον Μπλεμφοντάιν της κεντρικής Νότιας Αφρικής, δίδασκε ήδη επί τέσσερα χρόνια στην Υεμένη με τη σύζυγό του Γιολάντα, 44 ετών, όταν απήχθησαν στην πόλη Ταέζ από μέλη της Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Η Γιολάντα απελευθερώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014 και επέστρεψε στη Νότια Αφρική, στα παιδιά τους, ένα αγόρι και ένα κορίτσι σε εφηβική ηλικία.
Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, μαχητές της Αλ Κάιντα απειλούσαν να σκοτώσουν τον Σόμερς σε τρεις ημέρες, αν οι ΗΠΑ δεν εκπλήρωναν τα αιτήματά τους. Στο βίντεο δεν αναφερόταν ποια είναι τα αιτήματα, όμως η οργάνωση επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον «τα γνωρίζει». Σύμφωνα με το BBC, ο 33χρονος Σόμερς πυροβολήθηκε από τους απαγωγείς του και λίγο μετά εξέπνευσε.
Ο Κιόρκι πάλι, σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική μη κυβερνητική οργάνωση Gift of the Givers που ήταν επιφορτισμένη με τις διαπραγματεύσεις, επρόκειτο να απελευθερωθεί την Κυριακή – είχαν προηγηθεί μήνες διαπραγματεύσεων, με τη μεσολάβηση βεδουίνων της Υεμένης. Οι απαγωγείς ζητούσαν λύτρα ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τελευταία είχαν δεχθεί να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους. Η κατάσταση της υγείας του Κιόρκι ήταν κακή, υπέφερε από κήλη.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης Ιμτιάζ Σουλιμάν υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί πιθανότητα γνώριζαν ότι επίκειται η απελευθέρωση του Πιερ Κόρκι. «Είμαι βέβαιος ότι πρέπει να ήξεραν… Δεν μπορώ να σάς πω ότι οι Αμερικανοί γνώριζαν πού βρίσκεται, αλλά πολλοί άνθρωποι γνώριζαν ότι θα απελευθερωθεί», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η Ουάσινγκτον εμμέσως διέψευσε τις δηλώσεις αυτές. «Είχαμε διαπιστώσει ότι στην τοποθεσία αυτή βρίσκονταν δύο όμηροι , ο ένας ήταν ο Λουκ Σόμερς. Δεν γνωρίζαμε ποιος ήταν ο δεύτερος όμηρος», απάντησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Υεμένης, η επιχείρηση, η δεύτερη σε διάστημα δέκα ημερών για την απελευθέρωση του Λουκ Σόμερς, έγινε από 40μελή ομάδα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, χωρίς τη συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων της Υεμένης. Οι κομάντος έφθασαν με CV-22 Ospreys σε κοντινή στο στρατόπεδο περιοχή και πλησίασαν με τα πόδια τον στόχο τους. Καθώς βρίσκονταν σε απόσταση 100 μέτρων από τον καταυλισμό δέχθηκαν καταιγιστικά πυρά.
Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται λέει ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ποιον τρόπο ειδοποιήθηκαν οι ένοπλοι για την προσέγγιση των κομάντος. «Μπορεί να ήταν και το γαύγισμα ενός σκύλου», είπε.
Οι κομάντος ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας περί τους 10 ανθρώπους, φρουρούς της Αλ Κάιντα και κάποιους αμάχους, σύμφωνα με τον αρχηγό του Γραφείου Εθνικής Ασφαλείας της Υεμένης. Το Πεντάγωνο πάντως ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για θανάτους αμάχων.
Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, ένας φρουρός της Αλ Κάιντα εισήλθε σε κτίριο και στη συνέχεια βγήκε από την πίσω πλευρά του. Τότε ακούσθηκαν πυκνά πυρά και οι αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι τότε πυροβολήθηκαν οι δύο όμηροι.
Οι κομάντος εισχώρησαν στη συνέχεια στο εσωτερικό του καταυλισμού, όπου βρήκαν τους δύο ομήρους με πολλαπλά τραύματα από σφαίρες. Τους μετέφεραν σε ένα Ospray που περίμενε εκεί κοντά. Ο ένας εξέπνευσε εν πτήσει και ο δεύτερος μόλις μετά την προσγείωση σε πολεμικό πλοίο.