Προσφυγικό και τρομοκρατία συζητούν στο Άμστερνταμ οι ΥΠΕΣ της Ε.Ε.

Στο Άμστερνταμ συνεδριάζουν σήμερα οι Υπουργοί Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συζητήσουν τις απειλές που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος, από την τρομοκρατία, και τη συγκρότηση νέου ευρωπαϊκού οργανισμού κατά της τρομοκρατίας, μέχρι τη ζώνη Σένγκεν υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στο Άμστερνταμ ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως η ζώνη Σέγκεν δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Απαντώντας στα σενάρια για μίνι-Σέγκεν και την αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε ότι τίποτα τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί, επισημαίνοντας πως αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορά μας.

«Είναι προφανές ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Γι’ αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να διατηρηθεί και να προστατευθεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Την ίδια ώρα ο διευθυντής της Europol, ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ότι στην άτυπη αυτή συνάντηση, δεν θα ληφθούν αποφάσεις, αλλά θα είναι η ευκαιρία για την επίσημη εκκίνηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου κατά της Τρομοκρατίας στους κόλπους της Europol, της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας.

Πρόκειται “για έναν μόνιμο θεσμό, η λειτουργία του οποίου αποφασίζεται σε πολιτικό επίπεδο, η οποία προβλέπει την δημιουργία για πρώτη φορά στην Ευρώπη ενός επιχειρησιακού κέντρου που θα ασχολείται στην ευρωπαϊκή ήπειρο με ευαίσθητα θέματα τρομοκρατίας”, εξήγησε ο κ. Ρομπ Γουέινράιτ.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία καλείται να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα κενά της αντιτρομοκρατικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών που δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη το ένα στο άλλο ώστε να συνεργάζονται στον τομέα των Πληροφοριών.

Σε ό,τι αφορά στην τρομοκρατία οι υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για τους ξένους μαχητές και την αντιμετώπιση της διακίνησης των όπλων. “Θα ασκήσουμε σημαντική πίεση επί των θεσμών και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, προειδοποίησε χθες ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια γαλλικής τηλεοπτικής εκπομπής.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να συζητηθεί για μία ακόμη φορά η δυνατότητα επέκτασης μέχρι και για δύο χρόνια της επιστροφής των συνοριακών ελέγχων στο εσωτερικό της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν. Η μέγιστη περίοδος επέκτασης των συνοριακών ελέγχων φθάνει κανονικά τους έξι μήνες. Αύριο θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης των 28, όπου θα συζητήσουν την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.