Διεθνής Τύπος: "Μαχαιριά την καρδιά της Τουρκίας"

Τον οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει το τρομοκραιτκό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη για την Τουρκία επιχειρεί να αναλύσει ο διεθνής Τύπος.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης δεν είχε ως στόχο μόνο αθώους πολίτες αλλά έπληξε και μια βιομηχανία 32 δισ. δολαρίων, στην οποία είναι ήδη αισθητός ο αντίκτυπος από μια ακόμα διαμάχη, ανέφερε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.

Κανείς δεν είχε πέρυσι μεγαλύτερη συνεισφορά στις τουριστικές εισπράξεις της Τουρκίας από τους Ρώσους και τους Γερμανούς, που βοήθησαν να καταστεί η χώρα ο έκτος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Οι Ρώσοι δεν πηγαίνουν πλέον στα θέρετρα της Μεσογείου λόγω της πολιτικής διαμάχης για την εμπλοκή της Μόσχας στον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία. Τώρα επηρεάζονται και οι Γερμανοί, με τη χώρα τους να μετρά τους περισσότερους νεκρούς ανάμεσα στα 10 θύματα της χθεσινής επίθεσης σε μια πλατεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο τουριστικός κλάδος θα υποστεί ακόμα μεγαλύτερες απώλειες το 2016, ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι Γερμανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη τουριστική ομάδα στην Τουρκία», σχολίασε ο Ναζ Μαζράφ, διευθυντής Ευρώπης στην εταιρία συμβούλων Eurasia Group. «Η επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφάλειας και ο αντίκτυπός της στον τουρισμό θα πλήξουν το οικονομικό κλίμα».

Από τον Νοέμβριο, οπότε κατερρίφθη το ρωσικό μαχητικό Su – 24, ο πρόεδρος Πούτιν ήρθε σε σύγκρουση με τον ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απαγορεύθηκε στους Ρώσους ταξιδιωτικούς πράκτορες να πουλούν τουριστικά προγράμματα για την Τουρκία. Παράλληλα ανεστάλη το καθεστώς ελεύθερης βίζας μεταξύ των δύο χωρών.

Η τουριστική βιομηχανία επλήγη και από ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων που αποδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος, συμπεριλαμβανομένου και του χτυπήματος στην Άγκυρα τον Οκτώβριο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 100 άτομα. Η βόμβα στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σε πολύ μικρή απόσταση από το Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά, συνιστά την πρώτη φορά που ξένοι τουρίστες βρίσκονται στο στόχαστρο μιας τέτοιας επίθεσης.

«Είναι ένα καλά υπολογισμένος στόχος που σκοπό έχει να υπονομεύσει την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας», δήλωσε ο Οϊτούν Ορχάν, αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα.

Ο τουρισμός αντιστοιχεί άμεσα στο 4,7% της τουρκικής οικονομίας συγκριτικά με ποσοστό 7% στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού. Η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση των τουριστικών εισπράξεων στα 35,5 δισ. δολάρια έως τα τέλη του 2017 από 31,5 δισ. δολάρια πέρυσι. Οι Γερμανοί τουρίστες αποτελούν τους περισσότερους επισκέπτες στην Τουρκία τα τρία τελευταία χρόνια, με τους Ρώσους να ακολουθούν στη δεύτερη θέση, βάσει των στοιχείων του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη για τις πόλεις-προορισμούς της Mastercard για το 2015, η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί κάθε χρόνο περισσότερους επισκέπτες από την Νέα Υόρκη.

«H επίθεση αυτοκτονίας μπροστά από το Μπλε Τζαμί είχε δύο στόχους: την Τουρκία και τη Γερμανία, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Δεν είναι σύμπτωση ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μόλις τέσσερις μέρες μετά τις πρώτες πτήσεις γερμανικών αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από τη Συρία. Στόχος ήταν να πληγεί και η Τουρκία, μιας και τα γερμανικά αεροσκάφη απογειώνονται από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, ενώ την ίδια στιγμή η Αγκυρα διακόπτει τον ανεφοδιασμό του Ισλαμικού Κράτους στα τουρκοσυριακά σύνορα. Τρομοκρατία στις τουρκικές πόλεις, πόλεμος στα νοτιοανατολικά της χώρας. Τα φαινόμενα βίας έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταία εξάμηνο».

Η Süddeutsche Zeitung επιγράφει ένα από τα άρθρα της με τον τίτλο «Ακόμα μια μαχαιριά στην καρδιά της Τουρκίας, ενώ σε σχόλιό της υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν δικαιολογημένες υποψίες ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η Τουρκία συνεργάζονταν με το Ισλαμικό Κράτος για να εξασθενήσει τους Κούρδους. Τελικά αποδεικνύεται ότι η επιστροφή του Ταγίπ Ερντογάν σε μια στρατηγική των συγκρούσεων δεν ωφέλησε την Τουρκία».

Παρόμοια άποψη εκφράζει και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «Έχει συνειδητοποιήσει ο Ταγίπ Ερντογάν ποιες επιπτώσεις έχει η στήριξη του Ισλαμικού Κράτους για την ασφάλεια στην Τουρκία; Ή μήπως αποδέχεται την τρομοκρατική επίθεση στην Κων/πολη ως χτύπημα της μοίρας; Για το Ισλαμικό Κράτος τα πράγματα στην Τουρκία δεν θα ήταν τόσο εύκολα αν η Άγκυρα έστρεφε εναντίον του ακόμα και τις μισές στρατιωτικές δυνάμεις που καταπολεμούν σήμερα τους κούρδους του PKK».

Από την πλευρά της η ισπανική El Pais παρατηρεί: «Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να λάβει σαφές μήνυμα ότι με κάθε τρομοκρατικό χτύπημα ενισχύεται η αποφασιστικότητα καταπολέμησής του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το λουτρό αίματος στην Κων/πολη να οδηγήσει σε μια στενότερη διεθνή συνεργασία με την Αγκυρα. Ταυτόχρονα απαιτείται η βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών εκεί όπου είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε τρομοκρατικά χτυπήματα».

Πηγή: skai.gr, DW