Γερμανία: Η ακροδεξιά αισθάνεται "δικαιωμένη" με τα γεγονότα της Κολωνίας

Η δημόσια συζήτηση γύρω από τις μαζικές επιθέσεις εναντίον γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον κεντρικό σταθμό της Κολωνίας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Τα ερωτήματα παραμένουν πολλά αναφορικά με την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών, την πραγματική έκταση των γεγονότων, τον ρόλο της αστυνομία αλλά και της πολιτικής.

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Γιούργκεν Φάλτερ από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς, παραχωρώντας συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, επισημαίνει πως η πολιτική, μετά τα όσα συνέβησαν στην Κολωνία και σε άλλες πόλεις, παίζει τον ρόλο που συνηθίζει. Η αντιπολίτευση βρίσκει λάθος όλα όσα κάνει η κυβέρνηση και η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενεργεί σωστά.

Όσον αφορά τη συζήτηση και τις προτροπές πολλών πολιτικών από όλα σχεδόν τα κόμματα για αυστηροποίηση των νόμων σχετικά με τους παραβατικούς μετανάστες και πρόσφυγες, ο Γερμανός καθηγητής θεωρεί πως η ισχύουσα νομοθεσία επαρκεί και πως στην πράξη υπάρχουν πολλά εμπόδια. Οι απελάσεις πολλές φορές δεν μπορούν να εφαρμοστούν μιας και το Σύνταγμα προβλέπει ότι όταν κάποιος που πρόκειται να απελαθεί κινδυνεύει με θάνατο ή βασανιστήρια στη χώρα του, τελικά δεν απελαύνεται.

Ο Γερμανός ειδικός δηλώνει πως η συζήτηση θα ήταν χρήσιμο να επικεντρωθεί στις ανάγκες ενίσχυσης της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών.

Όσον αφορά την ενδυνάμωση λαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων ο Γιούργκεν Φάλτερ τονίζει ότι «αυτό συμβαίνει διότι αυτοί είχαν προειδοποιήσει για παρόμοιες καταστάσεις. Όχι φυσικά για τις συγκεκριμένες επιθέσεις στην Κολωνία αλλά για παρόμοια πράγματα. Αισθάνονται τώρα δικαιωμένοι και πιστεύουν πως κάποιοι ίσως μέσα στην απλότητά τους πουν ότι αυτοί είχαν δίκιο. Για το λόγο αυτό αυξάνονται οι δυνάμεις τους. Σίγουρα η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα αυξήσει την εκλογική της ισχύ καθώς και το ισλαμοφοβικό κίνημα Pegida. Θα ενισχυθεί και ο πολιτικός διάλογος γύρω από το θέμα, με όλα τα στερεότυπα που τον συνοδεύουν».

Τη χρονιά που διανύουμε θα γίνουν δημοτικές και βουλευτικές εκλογές σε επτά γερμανικά κρατίδια: Έσση, Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σαξονία-Άνχαλτ, Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, Κάτω Σαξονία και Βερολίνο. Ο Γερμανός επιστήμονας αναμένει πως η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα βγει κερδισμένη:

«Αναμένω ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία, σε όποιες εκλογές συμμετάσχει, θα καταφέρει να μπει στα τοπικά κοινοβούλια και μάλιστα εν μέρει θα πάρει και διψήφια νούμερα. Δεν πρόκειται φυσικά να την καλέσουν να πάρει μέρος στον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό συνιστά ταμπού. Μπορεί όμως να οδηγήσει για παράδειγμα στη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση κατά των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους δεν θα είναι αρκετά ισχυροί εξαιτίας της παρουσίας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία».

Πηγή: DW