Τι περιμένει η γερμανική οικονομία για τη νέα χρονιά; Ποιοι κλάδοι έχουν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και ποιοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα; Ο Μίχαελ Χούτερ από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας στη DW.
Εδώ και 40 χρόνια το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW) με έδρα την Κολωνία παρουσιάζει τέτοιες μέρες την ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας. Στη φετινή έκθεση μπορεί κανείς να δει τις προγνώσεις του ινστιτούτου για 46 κομβικής σημασίας κλάδους της γερμανικής οικονομίας, εστιάζοντας στην παραγωγή, τις επενδύσεις και την απασχόληση.
«Οι κλάδοι αυτοί συναποτελούν την γερμανική οικονομία, η οποία διακρίνεται από ποικιλομορφία. Αυτή η ποικιλομορφία χαρακτηρίζει και τη φετινή έκθεση» αναφέρει στη DW o διευθυντής του ινστιτούτου, Μίκαελ Χούτερ. Εάν μάλιστα δει κανείς τα φετινά πορίσματα συγκριτικά με αυτά των προηγούμενων δύο ετών, τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται σε σταθερή τροχιά «χωρίς νέα, μεγάλη ώθηση προς τα μπρος αλλά και χωρίς μεγάλες απώλειες».
Ειδικότερα, 12 κλάδοι της γερμανικής οικονομίας παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με το παρελθόν, ενώ 13 χειρότερη. Στον τομέα της απασχόλησης, 12 κλάδοι αναμένεται να αυξήσουν τους εργαζομένους τους και 12 να τους μειώσουν. 17 κλάδοι αναμένεται εντός του 2016 να δουν θετικό επενδυτικό αέρα, ενώ για 5 κλάδους η επενδυτική δραστηριότητα διαφαίνεται λιγότερο αισιόδοξη. Σε δυσχερέστερη θέση βρίσκονται οι τράπεζες, «οι οποίες καλούνται να υλοποιήσουν κοστοβόρες ρυθμιστικές απαιτήσεις. Από την άλλη πλευρά τα έσοδα είναι μειωμένα λόγω των χαμηλών επιτοκίων», εκτιμά ο επικεφαλής του ινστιτούτου.
Θετικές είναι οι εκτιμήσεις στο πεδίο της παραγωγής. 29 κλάδοι αναμένουν αύξηση της παραγωγής και μόλις 7 μείωση. Τα χειρωνακτικά επαγγέλματα, το λιανικό εμπόριο και ο κλάδος παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας επωφελούνται περισσότερο από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση. «Οι άνθρωποι έχουν αγοραστική δύναμη, οι θέσεις εργασίας είναι ασφαλείς. Ο πληθωρισμός είναι κοντά στο μηδέν κι έτσι ο κόσμος ξοδεύει», εκτιμά ο Μ. Χούτερ. Από την άλλη, στον τομέα των εξαγωγών η εικόνα είναι πιο σύνθετη. Η βιομηχανία χημικών και ηλεκτρικών παραμένει σε σταθερή πορεία, χωρίς να αναμένεται περαιτέρω ώθηση. Το σκάνδαλο «Dieselgate» της VW επέδρασε επίσης καταλυτικά στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Στο μεταξύ ο κατασκευαστικός κλάδος ανθεί λόγω της αυξημένης ζήτησης σε ακίνητα, ωστόσο παρατηρείται έλλειψη εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο στον τομέα αυτό η απορρόφηση προσφύγων στη αγορά εργασία δεν αναμένεται να επιφέρει άμεσα απτά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει πολλά γραφειοκρατικά και πραγματικά εμπόδια μέχρι να γίνει πλήρης ένταξη στην αγορά εργασίας. Η εκμάθηση της γλώσσας αλλά και η κατάλληλη εκπαίδευση απαιτούν χρόνο κι έτσι εκτιμάται ότι η πλήρης ενσωμάτωση μπορεί να διαρκέσει τέσσερα και πέντε χρόνια. «Η διαδικασία της ενσωμάτωσης των προσφύγων κοστίζει τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα», εκτιμά ο Μ. Χούτερ.
Ο Γερμανός ειδικός προσθέτει μία ακόμη προβληματική παράμετρο για τη νέα χρονιά. Η παράμετρος αυτή έχει να κάνει με τα νέα δεδομένα στις αναδυόμενες αγορές, ιδίως την Κίνα. «Πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι η ανακατασκευή του μοντέλου ανάπτυξης σε μια τόσο μεγάλη οικονομία κομμουνιστικού τύπου όπως η Κίνα; Και η Ινδία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Η Ρωσία επίσης υφίσταται διπλή πίεση: λόγω του χαμηλής τιμής πετρελαίου και των κυρώσεων», αναφέρει ο γερμανός οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι και οι οικονομίες της Βραζιλίας και της Τουρκίας βιώνουν δύσκολους καιρούς. Ο Μ. Χούτερ εκτιμά μάλιστα ότι η ανησυχία για το μέλλον των αναδυόμενων οικονομιών αλλά και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αναμένεται να αντικαταστήσουν μέσα στο 2016 τους φόβους που προέρχονταν μέχρι τώρα από τα μέτωπα της ελληνικής οικονομικής κρίσης αλλά και του ουκρανικού ζητήματος.
Πηγή: DW