Η Ρωσία επιτίθεται στην αντιπολίτευση όχι στο Ισλαμικό Κράτος

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οι επιθέσεις των μαχητικών της στρέφονται κυρίως κατά τη συριακής αντιπολίτευσης και όχι κατά των μαχητών της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Σε μήνυμά του προς τον τουρκικό λαό ο κ. Νταβούτογτλου δήλωσε ότι «από τις 4.198 εναέριες επιχειρήσεις της Ρωσίας μόνο 191 στρέφονταν κατά του ΙΚ».

Την ίδια ώρα η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι εξαπολύει επιθέσεις στη συριακή αντιπολίτευση, με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να κάνει λόγο για αβάσιμες κατηγορίες. Η ρωσική πολεμική αεροπορία άρχισε να καταφέρει πλήγματα κατά «τρομοκρατικών οργανώσεων» τις 30 Σεπτεμβρίου, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ.

Στις 8 Οκτωβρίου, ο συριακός στρατός πέρασε σε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση ενώ στα μέσα Νοεμβρίου, η Ρωσία αύξησε τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών που συμμετέχουν στην επιχείρηση στη Συρία, στα οποία περιλαμβάνονται και 69 βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Μεταξύ των στόχων των ρωσικών αεροσκαφών είναι κομβόι που μεταφέρουν καύσιμα, δεξαμενόπλοια και διυλιστήρια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την έναρξη του εμφυλίου μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και της συριακής αντιπολίτευσης το 2011 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια.