Σε κάθε γενιά, μια ελίτ επιχειρηματιών ανεβαίνει σε σχεδόν αφάνταστα ύψη.
Μεταξύ αυτών, μια ακόμη πιο μικρή ομάδα αναδύεται: εκείνοι των οποίων η επιχειρηματική επιτυχία επηρεάζει την κοινωνία, με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνετε και να μένει πάντα βαθιά ριζωμένη στη δημόσια συνείδηση.
Οι Warren Buffett, Oprah Winfrey, Steve Jobs, Bill Gates και τώρα ο Mark Zuckerberg είναι μερικά παραδείγματα αυτής της υπέρ-επιτυχημένης ομάδας. Ως αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι, σίγουρα έχουν βιώσει την επιτυχία, αλλά για να κρατήσουν μια θέση στην ιστορία και να θεμελιώσουν την οικονομική τους δύναμη, έπρεπε να πρωτεύουν στην καινοτομία και την ευρηματικότητα.
Μια νεαρή γυναίκα, που ονομάζεται Ελίζαμπεθ Χολμς, εργάζεται γρήγορα για να βρει το δρόμο της προς αυτή την ελίτ.
Ποτέ δεν έχετε ακούσει κάτι γι’αυτήν; Αυτό δεν είναι περίεργο και στην πραγματικότητα, ούτε τυχαίο.
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες ανυπομονούν για να προβάλουν τη νέα τους επιχείρηση στις ειδήσεις. Θέλουν οι πελάτες να αγοράσουν την ιδέα τους. Χρειάζονται τη βιομηχανία να τους πάρει στα σοβαρά. Θα πρέπει οι επενδυτές να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν.
Η εταιρεία της Χολμς, η Theranos, γεννήθηκε από την επιθυμία της να πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη αλλαγή που μπορούσε να προσφέρει στον κόσμο.
Η Χολμς, τα τελευταία 11 χρόνια, αναπτύσσει μια επαναστατική τεχνολογία ελέγχου του αίματος για διαγνωστικές εξετάσεις με μία μόνο σταγόνα, η οποία έχει ληφθεί από ένα ανώδυνο τσίμπημα του δακτύλου. Φανταστείτε μια τεχνολογία που προσφέρει πλήρως προσβάσιμες διαγνωστικές εξετάσεις σε όλη τη χώρα, ικανή να διαχειρίζεται εκατοντάδες δοκιμές με ένα μικρό ποσό αίματος – και σε ένα κλάσμα του κόστους.
Αυτή η μέθοδος, θα αλλάξει ριζικά την υγειονομική περίθαλψη, στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο.
Η ανάλυση του αίματος δεν έχει εξελιχθεί από το 1960 και η Χολμς είδε έναν μοναδικό τρόπο για να ταρακουνήσει τη βιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα επιτελεί και κοινωνικό έργο.
Όλα αυτά τα χρόνια όμως, παρέμενε σιωπηλή.
Σε αντίθεση με τη στρατηγική της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων εταιρειών, η Χολμς δεν βρισκόταν παντού φωνάζοντας την ιδέα της. Δεν υπήρξε καμία ομάδα δημοσίων σχέσεων πίσω από την προσπάθειά της και καμία ενορχήστρωση για ομιλίες και παρουσίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην πραγματικότητα, μέχρι τη στιγμή που η Χολμς προσγειώθηκε στο Forbes “40 κάτω των 40” και στο εξώφυλλο του περιοδικού Fortune φέτος, ήταν σχεδόν άγνωστη.
Στην εποχή των selfies και του YouTube είναι αναζωογονητικό να ανακαλύπτουμε μια νέα επιχειρηματία που επικεντρώνεται περισσότερο στην επιχείρησή της και στο κοινωνικό αγαθό που προσφέρει, παρά στη δημόσια περσόνα της. Σε ηλικία μόλις 30 ετών και ως ιδιοκτήτης του 50% της αξίας 9 δισεκατομμύριων δολαρίων εταιρείας Theranos, η Χολμς φαίνεται μόλις τώρα να κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια για να έρθει – επιτέλους – στο προσκήνιο.