Ματαίωσε τη συνάντησή του με την ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος

Ματαίωσε τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την 30η Δεκέμβρη με την ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. Αιτία της ματαίωσης, σύμφωνα με την τουρκική Zaman, ήταν οι «πρόσφατες δηλώσεις των επικεφαλής του κόμματος, που δεν άφησαν χώρο για διάλογο». Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέφερε πως οι δηλώσεις της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος  των Λαών (HDP) προωθούν την πόλωση.

Προ ημερών ο κ. Νταβούτογλου είχε κατηγορήσει για προδοσία τον επικεφαλής του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μετά το ταξίδι του τελευταίου στη Ρωσία. Έπειτα από την κριτική που άσκησε ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος στην Άγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι από τουρκικά μαχητικά, τονίζοντας πως πρέπει να τερματιστεί η κρίση στις διμερείς σχέσεις, τα… πυρά ανταπέδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τον επικεφαλής του HDP για «προδοσία», καταγγέλλοντας πως χρησιμοποίησε το ταξίδι του στη Μόσχα για να καταδικάσει την Άγκυρα σχετικά με την κατάρριψη του Σουκχόι. Σε συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες στην Άγκυρα ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι «παίρνουν το μέρος όποιου βρίσκεται σε κρίση με την Τουρκία. Ο Ντερμιρτάς που λέει στη Μόσχα ότι η κατάρριψη του ρωσικού τζετ από την Τουρκία ήταν λάθος, είναι απόλυτη ντροπή και προδοσία».

Παράλληλα, σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος του HDP στην Άγκυρα, Σιρι Σουρέγια Οντέρ, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι αν ο πρωθυπουργός δεν αναγνωρίσει το δικαίωμα στους ανθρώπους να αναπνέουν και να κηδεύουν τους αγαπημένους τους, τότε μπορεί να έρθει να πιει ένα φλιτζάνι τσάι και να φύγει και εξέφρασε την ελπίδα «ο πρωθυπουργός να μετατρέψει αυτή την ευκαιρία σε δημοκρατική ευκαιρία».