Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες στα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας μετά το «περίπλοκο» (στην καλύτερη περίπτωση) αποτέλεσμα της κάλπης. Οι Σοσιαλιστές (PSOE) μπορεί να καταποντίστηκαν, όμως παρόλα αυτά ο ρόλος τους για την απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης είναι κομβικός.
Τη Δευτέρα δήλωσαν ότι δεν ψηφίζουν Ραχόι. Ήδη από το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο γγ των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ είχε πει ότι τον πρώτο λόγο για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχει το Λαϊκό Κόμμα, όπως αναφέρει ο Απόστολος Ρουμπάνης, στο in.gr.
Ξεκαθάρισαν όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να στηρίξουν τον νυν πρωθυπουργό. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί το ερχόμενο Σάββατο.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός καλείται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή σε δύο φάσεις: στην πρώτη ψηφοφορία πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (176). Αν δεν τα καταφέρει, έχει και μία δεύτερη ευκαιρία: να λάβει τη σχετική πλειοψηφία, γεγονός που ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους. Θα μπορούσε για παράδειγμα ένα ή περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης να επιλέξουν την αποχή, ώστε τελικά να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας.
Στις τάξεις του PSOE ακούγονται διάφορες φωνές, όπως για παράδειγμα ότι το κόμμα πρέπει να διατηρήσει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να μην εμπλακεί σε σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας, ιδίως όταν αυτά περιλαμβάνουν κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Από την πλευρά του ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα κύκλο διαβουλεύσεων με όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για να διερευνηθούν πιθανές μετεκλογικές συμφωνίες.
«Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες […] το Podemos δεν θα επιτρέψει ούτε ενεργητικά, ούτε παθητικά μία κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος» δήλωσε ο Ιγκλέσιας.
Η δήλωση αυτή έχει επίσης τη σημασία της. Ο Ιγκλέσιας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει, για παράδειγμα, από την δεύτερη ψηφοφορία, ώστε τελικά να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας από τον Μαριάνο Ραχόι.
Οι Podemos είναι χωρίς αμφιβολία οι άτυποι νικητές των εκλογών, αφού κατάφεραν να αποσπάσουν 69 έδρες, σε πολλές περιπτώσεις (όπως σε Καταλονία και Χώρα των Βάσκων) σε συνεργασία με τοπικά κόμματα.
Για να μπορέσουν, πάντως, να αποτελέσουν πραγματικά τον ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων, θα πρέπει να τα βρουν (τουλάχιστον) με τους Σοσιαλιστές των 90 εδρών.
Πάντως, ο Ιγκλέσιας δηλώνει αισιόδοξος ότι το κόμμα του θα τα πάει ακόμα καλύτερα, σε περίπτωση που το δύσκολο μετεκλογικό παζλ δεν μπορεί να λυθεί και η χώρα οδηγηθεί (την Άνοιξη) σε νέες εκλογές.
Προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, καθώς οι διεργασίες στα επιτελεία είναι σε εξέλιξη και η Βουλή θα συγκροτηθεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία των διαβουλεύσεων υπό τον βασιλιά Φίλιππο ΙΣτ’.