Η δικαιοσύνη του Μπανγκλαντές διέταξε την Δευτέρα τη σύλληψη 24 φυγόδικων που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία στην υπόθεση του κτιρίου Rana Plaza, που είχε καταρρεύσει τον Απρίλιο του 2013 προκαλώντας τον θάνατο 1.127 εργατών. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων.
Το κτίριο Rana Plaza στην Σαβάρ, 30 χιλιόμετρα μακριά από την Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, κατέρρευσε τις 24 Απριλίου 2013, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.127 ανθρώπων (μετά τις 13 Μαΐου σταμάτησαν οι προσπάθειες ανάσυρσης νεκρών) και τον τραυματισμό περίπου 2.450, θυμίζει το skai.gr.
Το κτίριο φιλοξενούσε πέντε υφαντουργίες, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την ισπανική εταιρεία Mango και την βρετανική Primark, μια τράπεζα και γραφεία και κατέρρευσε στη πρωινή ώρα αιχμής.Θεωρείται το χειρότερο εργατικό ατύχημα στη χώρα, και το φονικότερο βιομηχανικό δυστύχημα που έχει συμβεί μετά τη διαρροή χημικών στο Μποπάλ το 1984.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία συγκαταλέγεται ο ιδιοκτήτης του Rana Plaza, ο Σόχελ Ράνα, ο οποίος ήδη κρατείται δεχόμενος τα πυρά πολλαπλών φορέων στην χώρα, μετά τις διηγήσεις των επιζησάντων πως είχαν εξαναγκαστεί να εργαστούν κατά χιλιάδες παρά τις ρωγμές που ήταν ορατές στους τοίχους του κτιρίου την προηγουμένη της κατάρρευσης.
Ο Σόχελ Ράνα συνελήφθη στα δυτικά σύνορα του Μπανγκλαντές με την Ινδία, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει, μερικές ημέρες μετά το δυστύχημα. Οι γονείς του, συνιδιοκτήτες του κτιρίου, και ο δήμαρχος της πόλης όπου βρίσκεται το κτίριο, επίσης διώκονται για ανθρωποκτονίες κατά συρροή.
Επίσης το δικαστήριο επιβεβαίωσε την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τεσσάρων επιθεωρητών εργοστασίων παρά τις πιέσεις από τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους ώστε να τους προστατεύσουν από τις διώξεις με το επιχείρημα ότι είναι δημόσιοι λειτουργοί, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.
Η κλωστοϋφαντουργία «πυλώνας» του Μπαγκλαντές
Οι εξαγωγές του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας του Μπανγκλαντές ανέρχονται σχεδόν στο ποσό των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Πολλοί όμιλοι, όπως o όμιλος Benetton και γνωστές αλυσίδες όπως οι Auchan, Mango, Primark, Carrefour, θεωρούνταν ύποπτοι ότι έδιναν υπεργολαβία την παραγωγή τους για κάποια περίοδο στο Rana Plaza.
Η υπόθεση είχε οδηγήσει σε άσκηση πιέσεων προς τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρίες ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, ασφαλείας και τις μισθολογικές αποδοχές. Μάλιστα όμιλοι όπως o Walmart και Η&Μ προσέλαβαν για τον σκοπό αυτό μηχανικούς που θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες πυρασφάλειας, κατασκευής και ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων.