Αναδιάρθρωση χρέους για το Πουέρτο Ρίκο ζήτησε ο Τζακ Λιού

O Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι πολύ σημαντικό το Πουέρτο Ρίκο να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν μηχανισμό για την αναδιάρθρωση του χρέους του, καλώντας το Κογκρέσο να «δράσει γρήγορα» για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της χώρας.

Μια λύση για το Πουέρτο Ρίκο πρέπει να περιλαμβάνει τόσο ανεξάρτητη εποπτεία των οικονομικών του νησιού όσο και μια οργανωμένη διαδικασία για την αναδιάρθρωση του χρέους της κοινοπολιτείας, ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Λιού σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε εκφράσει στήριξη και στην ψήφιση νομοθεσίας που θα επέτρεπε στο Πουέρτο Ρίκο να χρεοκοπήσει, αλλά καμιά τέτοια ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε αυτήν την εβδομάδα από το Κογκρέσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το euro2day. Την περασμένη Τετάρτη οι Ρεπουμπλικάνοι προσέφεραν το πρώτο τους ολοκληρωμένο πακέτο που αποσκοπεί στο να αποτρέψει την πτώχευση του Πουέρτο Ρίκο, καθώς πλησιάζει ο επόμενος σημαντικός γύρος πληρωμών χρέους.

Η νομοθεσία που παρουσιάστηκε στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα μειώσει τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών των εργαζομένων και θα επεκτείνει μέχρι και κατά τρία δισ. δολάρια τη χρηματοδότηση στο νησί, το οποίο παλεύει ενάντια σε ένα βάρος χρέους ύψους 72 δισ. δολαρίων και ένα ποσοστό φτώχειας της τάξης του 45%.

Το νομοσχέδιο, γνωστό ως Πράξη Βοήθειας στο Πουέρτο Ρίκο, ήταν πολύ κατώτερο των σχεδίων που αποκάλυψε η διακυβέρνηση Ομπάμα τον Οκτώβριο και δεν περιλαμβάνει την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα ώστε να παρέχει στην κοινοπολιτεία έναν τρόπο αναδιάρθρωσης των χρεών της υπό δικαστική επίβλεψη.