«Απόλυτα σύμφωνος» με την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή - ακτοφυλακή ο Ολάντ

«Απόλυτα σύμφωνος» με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ,  προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Παράλληλα τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κράτη-μέλη που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις.

Αναφορικά με την Τουρκία, όπως σημειώνει το skai.gr, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι τέθηκαν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί:

«Aν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις υποσχέσεις μας προς την Τουρκία», ξεκαθάρισε.

«Αυτό που θέλουμε είναι ένα σχέδιο για την καλύτερη δυνατή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ , προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα ασύλου προς εκείνους που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εξέφρασε την επιθυμία του να καταλήξει η σημερινή Σύνοδος Κορυφής σε μια «συμφωνία επί της αρχής» αναφορικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή. «Είμαι της άποψης ότι θα ήταν φρόνιμο η Σύνοδος Κορυφής να πει “ναι” επί της αρχής στις προτάσεις της Κομισιόν», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσερχόμενος στη Σύνοδο.