Πενήντα τέσσερις δημοσιογράφοι κρατούνταν όμηροι στον κόσμο στα τέλη του 2015, αυξημένος αριθμός σε σχέση με το 2014 όπου ήταν 40, αλλά λιγότερες απαγωγές σημειώθηκαν σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF).
Ο απολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν φέτος, ο οποίος θα ανακοινωθεί από τη μη κυβερνητική οργάνωση στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι (54, μεταξύ τους και μία γυναίκα) έχει σχέση με τη μεγάλη αύξηση των απαγωγών δημοσιογράφων στην Υεμένη.
Η Συρία μετρά για λογαριασμό της το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι από οργανώσεις που δεν συνδέονται με κυβερνήσεις (26). Μόνο η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κρατεί 18 μεταξύ αυτών, κυρίως στη Συρία και στο Ιράκ.
«Σε ορισμένες περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις, έχει αναπτυχθεί μια πραγματική βιομηχανία ομήρων», δηλώνει με λύπη ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα.
Ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων μέχρι σήμερα (153) μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι (-14%), όπως και ο αριθμός των απαχθέντων δημοσιογράφων (79 απαγωγές), δηλαδή μείωση κατά 34% σε σχέση με το 2014.
«Η Κίνα, η Αίγυπτος, το Ιράν και η Ερυθραία παραμένουν ανάμεσα στις μεγαλύτερες φυλακές του κόσμου για τους δημοσιογράφους», επισημαίνει η ΜΚΟ.
Οι RSF αποδίδουν τη μείωση των απαγωγών στην ηρεμία στην Ουκρανία, στην οποία είχε καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός απαγωγών δημοσιογράφων πέρυσι και όπου ουδεμία καταγράφηκε το 2015.
Πηγή: naftemporiki.gr