"Μαζεύονται", μερικώς, από το Ιράκ οι Τούρκοι

Στην απόσυρση μέρους της στρατιωτικής δύναμης που έχει στείλει στο βόρειο Ιράκ προχωρά η Τουρκία, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, στον απόηχο των εντονότατων αντιδράσεων της Βαγδάτης – η οποία έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – αλλά και διεθνών πιέσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, οι τούρκοι στρατιώτες που αποσύρονται από την περιοχή της Μοσούλης θα μεταφερθούν στον αυτόνομο κουρδικό θύλακα που βρίσκεται βορειότερα.

Η ιρακινή κυβέρνηση είχε καταγγείλει εξ αρχής την αποστολή της τουρκικής δύναμης ως παραβίαση της εθνική κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου. Στην καταγγελία που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Βαγδάτη ζητά την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων.

Από την πλευρά της, μέχρι πρότινος η Τουρκία είχε επανειλημμένα διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τα στρατεύματά της, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τούρκοι εκπαιδευτές βρίσκονται στο έδαφος του Ιράκ τους τελευταίους 18 μήνες, με τη σύμφωνη γνώμη του ιρανικού πρωθυπουργού.

Ωστόσο, η Άγκυρα δέχτηκε μεγάλη πίεση από τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει τους άνδρες της από την περιοχή της Μοσούλης, με τις ΗΠΑ να αποδοκιμάζουν διακριτικά τις τουρκικές κινήσεις.

Πηγή: skai.gr