«Η υπομονή μας έχει και ένα όριο»

Σαφή προειδοποίηση στη Μόσχα ότι «η υπομονή μας έχει και ένα όριο» απηύθυνε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου μία ημέρα έπειτα από το νέο «θερμό» επεισόδιο με το ρωσικό πολεμικό πολεμικό πλοίο και το τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «υπερβολική» την αντίδραση της Ρωσίας.

Σε συνέντευξή του σήμερα στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο κ. Τσαβούσογλου, εξήγησε πως Ρωσία και Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντα. Αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «το δικό μας πλοίο ήταν απλά ένα αλιευτικό. Μου φαίνεται ότι η αντίδραση του ρωσικού πολεμικού πλοίου ήταν υπερβολική» και σημείωσε πως η Μόσχα «έχει ήδη βάλει τον εαυτό της σε μια γελοία θέση» με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να κατηγορεί την Τουρκία ότι κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για να προστατεύσει τις προμήθειες πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος.

«Κανείς δεν το πίστεψε αυτό», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην «Corriere della Sera», ενώ την ίδια ώρα άσκησε έντονη κριτική σε ό,τι αφορά στις ρωσικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, λέγοντας πως είχαν στόχο την ενδυνάμωση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και όχι την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Συγκεκριμένα παρατήρησε ότι «δυστυχώς οι Ρώσοι δεν βρίσκονται στη Συρία για να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών» και πρόσθεσε πως μόνο το 8% των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στοχεύουν την ακραία ισλαμιστική οργάνωση και πως το 92% είναι κατά άλλων ομάδων που μάχονται τον Άσαντ.