Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Σαν σήμερα πριν 12 χρόνια, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. Το γεγονός αυτό ήταν η αφορμή για να καθιερωθεί η 3η Δεκεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε τομέα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Η ημέρα αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για τους οργανισμούς, τις κυβερνήσεις αλλά και όλους εμάς να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80% εκτιμάται οτι ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.

«Η ισότιμη συνύπαρξη και η κατοχύρωση του δικαιώματος των αναπήρων να μετακινούνται, να μορφώνονται, να εργάζονται, να ψυχαγωγούνται, να αθλούνται με αξιοπρέπεια, είναι δείκτης πολιτισμού» επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε μήνυμά του για την σημερινή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.

Η πολιτεία, η εκπαίδευση και οι αρμόδιες οργανώσεις έχουν επιτελέσει έργο, κάνοντας λίγο πιο εύκολη την καθημερινότητα αυτών των παιδιών. Παρ’ όλαυτα δεν έχει καταστεί δυνατό να αλλάξει το σκεπτικό μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας ώστε να αντιμετωπίζει τα παιδιά αυτά όχι σαν άτομα με ειδικές ανάγκες,  αλλά σαν άτομα με ειδικές ικανότητες. Η αλλαγή του τρόπου σκέψης μας είναι αυτή που θα δώσει ουσιαστικό βήμα στην ένταξη τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, συμβάλοντας παράλληλα και στην καταξίωση της κοινωνίας μας.