Die Welt: Η Κομισιόν ζητεί μέτρα για καλύτερη ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων

Τουλάχιστον το 1,3 εκατομμύρια θα αγγίξουν έως το τέλος του 2015 οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν παράνομα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο 2015. Όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt μέχρι στιγμής 1,28 εκατ. άνθρωποι έχουν πατήσει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μάλιστα ο αριθμός φαντάζει ακόμα πιο υπερβολικός, όταν συγκριθεί με τον συνολικό αριθμό μεταναστών και προσφύγων που είχαν φτάσει στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια, από το 2009 έως και το 2014 και ήταν «μόλις» 813.000.

Τα στοιχεία αυτά, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, περιέχονται σε απόρρητη έκθεση της Κομισιόν, στοιχεία της οποίας αναμένεται να συμπεριλάβει αύριο στις ανακοινώσεις του περί δημιουργίας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ρητά πως η πολιτική που εφάρμοσαν μέχρι τώρα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απέτυχε πλήρως να προλάβει, αλλά και να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων και να διατηρήσει ασφαλή τα σύνορα της Ένωσης. Παράλληλα, ζητεί την λήψη κατεπείγοντων μέτρων από τους ηγέτες της Ε.Ε., που «θα ασφαλίσουν τα σύνορα και θα βασίζονται στην αρχή της κοινής και “μοιρασμένης” ευθύνης».