"Αγχώνεται" η Λεπέν

Την τακτική των σοσιαλιστών και την αποχή προσπαθεί να αντιμετωπίσει το “Εθνικό Μέτωπο” (Front Νational, FN) της Μαρί Λεπέν, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα αποτύχει να κερδίσει στις δύο περιφέρειες που είχε στοχοθετήσει και προηγήθηκε στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε τηλεοπτική συνέντευξή της ενόψει του δεύτερου και κρισιμότερου γύρου των περιφερειακών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή, η Λεπέν εμφανίστηκε αισιόδοξη για τη νίκη του Μετώπου. «Ελπίζω να εκλεγώ. Ένα μεγάλο κομμάτι, το κλειδί του αποτελέσματος, βρίσκεται στα χέρια αυτών που επέλεξαν την αποχή», είπε η Λεπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Θα δείξουμε τι είμαστε ικανοί να κάνουμε», πρόσθεσε.

Το κλίμα φόβου λόγω της μετανάστευσης και των επιθέσεων τζιχαντιστών την 13η Νοεμβρίου στο Παρίσι με 130 νεκρούς και πάνω από 350 τραυματίες, η γενικευμένη απαξίωση της πολιτικής των κομμάτων εξουσίας και το αίσθημα απόγνωσης λόγω του γεγονότος πως η ανεργία παραμένει κοντά στο ιστορικό της υψηλό χαρακτηρίστηκαν ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την καλύτερη εκλογική επίδοση της γαλλικής Ακροδεξιάς στην ιστορία της.

Όμως μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, το οποίο μεγάλο μέρος του γαλλικού Τύπου περιέγραψε ως «σοκ», το κυβερνών PS, που κατέλαβε την τρίτη θέση, απέσυρε τους υποψηφίους του από τις δύο περιφέρειες- κλειδιά και κάλεσε μετ’ επιτάσεως τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί (Les Republicains) του Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να μην καταλάβει το FN την εξουσία.