Ενότητα απέναντι στην Λε Πεν ζήτησε ο Ολάντ για τον β΄γύρο των περιφερειακών

Έκκληση για ενότητα μεταξύ των παραδοσιακών κομμάτων ενόψει του δεύτερου γύρου περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία απηύθυνε την  Τετάρτη ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο της εντυπωσιακής επίδοσης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν στον πρώτο γύρο. Χρειάζεται «καθαρότητα στην συμπεριφορά και τη στάση όλων των πολιτικών αρχηγών, να υπερασπιστούν τις αξίες της [Γαλλικής] Δημοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ μέσω εκπροσώπου του, τέσσερις μέρες πριν τις κάλπες της Κυριακής.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών, σημειώνει το skai.gr, είδε το Εθνικό Μέτωπο να προηγείται σε έξι από τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Τυχόν επικράτηση και στο δεύτερο γύρο θα σημαίνει πως το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν θα αναλάβει για πρώτη φορά τα ηνία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας, έχοντας την ευκαιρία να επιδείξει κυβερνητικά προσόντα λιγότερο από 18 μήνες πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2017.

Σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις πιθανότητες επικράτησης του Εθνικού Μετώπου, οι Σοσιαλιστές έχουν αποσύρει τους υποψηφίους τους σε ορισμένες περιφέρειες όπου εκτιμούν ότι δεν έχουν πιθανότητα νίκης και έχουν καλέσει τους υποστηρικτές τους να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψήφιους της κεντροδεξιάς, του Νικολά Σαρκοζί. Ωστόσο, ο κ. Σαρκοζί – γνωρίζοντας ότι τυχόν συνεργασία με τους Σοσιαλιστές ουσιαστικά θα ενισχύσει τις καταγγελίες της ακροδεξιάς για συνεργασία των υπόλοιπων κομμάτων εναντίον του Εθνικού Μετώπου – έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο απόσυρσης από περιφέρειες ή συνένωσης λιστών.

«Η ψήφος για το Εθνικό Μέτωπο δεν είναι ψήφος κατά της [Γαλλικής] Δημοκρατίας […] Δεν είναι ανήθικη», δήλωσε την Τρίτη ο κ. Σαρκοζί, διαφοροποιούμενος από την προσπάθεια των Σοσιαλιστών να δώσουν ηθικά χρώματα στην εκλογική αναμέτρηση κατά της κ. Λε Πεν.

Αντίθετα, ο κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος εστίασε τα βέλη του στην απειρία και την διοικητική αδυναμία του Εθνικού Μετώπου. «Είναι άνθρωποι που δεν έχουν διοικήσει τίποτα, δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν αυτοέλεγχο, που θα προκαλούσαν χάος», είπε ενώπιον υποστηρικτών του.